Helgens höjdare

1. Stockholm marathon
Vad annars? Vi snackar alltså landslagsdebut för två örebroare i Mikaela Kemppi och Erik Anfält, och en löparfest med över 20 000 anmälda. Bland dem min blogg- och NA-kollega Anna Levin, som dragits med förkylning de sista veckorna men verkat vara på bättringsvägen de senaste dagarna och nu bestämt sig för att starta. Det blir Annas andra mara, och av hennes långpass och döma kommer det gå betydligt fortare än senast (5.23). Håll en extra tumme för henne oavsett om ni sitter i tv-soffan eller står utmed Strandvägen! För de som tycker att maran är lite vekt avgörs i helgen VM i ultratrail, över 85 kilometer med 5 200 meter sammanlagd stigning på en bana runt vackra Annecysjön i sydöstra Frankrike. Det är Internationella ultralöpningsförbundet som arrangerar, ett officiellt idrottsförbund dit Svenska friidrottsförbundet är anslutet och därmed tar ut löpare (till skillnad från konkurrerande skyrunning-VM som jag sprang i fjol, som drivs kommersiellt och dit anmälan är helt öppen; men många av topplöparna kutar förstås både och). Sverige är representerat av Mimi Kotka (tvåa på ultravasan i fjol) på damsidan och Fritjof Fagerlund på herrsidan (superstjärnan Emelie Forsberg står över), men de ska inte ha något med täten att göra. Luis Alberto Hernando och Xavier Thévenard slåss om favoritskapet på herrsidan medan regerande mästaren Nathalie Mauclair ser svårslagen ut på damsidan.

2. Grand Prix de Plumelec-Morbihan
Framgångarna för Emilia Fahlin och hennes brittiska stall Wiggle-Honda fortsatte under fredagen. I Fahlins första tävling sedan hon hjälpte Giorgia Bronzini till världscupsegern i Kina för två veckor sedan var Fahlin med och fixade en ny seger, nu åt Chloe Hosking. Det handlade La Classique Morbihan om en 1.2-tävling (den tredje nivån av internationella endagslopp efter världscupen och 1.1-tävlingar) i Plumelec i Bretagne. I morgon jagar laget en ny seger i Grand Prix de Plumelec-Morbihan, en 1.1-tävling.

3. Triathlon-säsongen drar igång
En rekordkall maj gör inte vattentemperaturen direkt inbjudande, men nu orkar triathleterna inte vänta längre. I helgen drar säsongen igång på allvar med tre större tävlingar i Växjö, Hallstahammar och Lyrestad. Den sistnämnda är Göta kanals triathlon över halvironman och lockar fyra Örebro AIK-atleter. Fem andra åker till Hallstahammar och tävlar på olympisk distans.

Bubblare: En hel del lag slipar Jukolaformen i Laxå i helgen, när 5-manna, en orienteringsstafett för just femmannalag, avgörs på söndag.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *