Maran, rekordet och EM-biljetten

Stockholm marathon, var det, ja. Om Mikaela Kemppi och Erik Anfält kan ni läsa här, och jag har rejäla snack med båda i morgondagens papperstidning. Plus en intervju med NA-bloggaren Anna Levin, som hade en tung dag men gjorde en stark prestation som tog sig i mål i ovädret. ”Fruktansvärt, jag tar hellre en normalförlossning än det här”, sa Anna efteråt men öppnade för att det eventuellt ändå blir en ny mara nästa år.
Kopparbergs längdskidsstjärna Bob Impola, som vann både Västgötaloppet och Wadköpingsloppet i vintras, visade att han pallar långlopp även utan skidor på fötterna. 2.43.11 är en urstark maratondebut och gav en 72:a-plats efter ett väldisponerat lopp med halvmaratontiderna 1.21.14/1.21.57 där han klättrade från 116:e plats halvvägs.
Starts Sören Forsberg förtjänar också ett omnämnande. Den 51-årige örebroaren gjorde sitt 17:e Stockholm marathon – och slog till med sin bästa tid. 2.48.12 gav honom en femteplats i H50-klassen – och bakom en italienare, en britt och en polack var han näst bäste svenske 50-plussare.
Mer läsning om maran i söndagens papperstidning, alltså.
Där kan ni också läsa en intervju med Tim Sundström, om hur han slog Andreas Hugossons över 20 år gamla distriktsrekord på 1 500 meter och löpte in på 3.47,18 vid en tävling i Manchester. Resultatet är fortsättningen på en enorm utvecklingskurva. Inför förra säsongen hade Sundström som bäst sprungit 3.56,40, och det redan som 18-årig juniorlandslagsman, 2008. Förra året lämnade han Örebro och flyttade till Stockholm, där han tränar med Tureberg FK, och då har allt plötsligt lossnat. En kul detalj i sammanhanget är att det är Tims mamma, Ann Sundström, som alltjämt har damernas distriksrekord på 1 500 meter (4.21,34, noterat i Göteborg den 7 augusti 1977). Farten i generna.

 

Men det hände ju fler saker i konditionssvängen under lördagen:
** Örebrocyklisten Emilia Fahlins Wiggle-Honda-team följde upp fredagens seger med en ny pallplats i franska Grand Prix de Plumelec-Morbihan, ett lopp på nivån precis under världscupen. Den här gången var det regerande japanska tempo- och linjemästaren Mayuko Hagiwara som kom med i en utbrytning osm höll hela vägen, men fick ge sig i spurten mot Sheyla Gutierrez och Sandrine Bideau. Av bilderna att döma slet Fahlin hårt åt laget innan hon, tillsammans med spurtstjärnan Chloe Hosking, klev av det tuffa tiomilaloppet där en och samma branta backe på 120 höjdmeter skulle forceras tio gånger (med mål på toppen sista varvet). Nu flyger Fahlin och resten av det brittiska stallets världscuplag till USA för nästa helgs världscupdeltävling i Philadelphia.
** Garphyttans mountainbikeorienterare Marcus Jansson fick en biljett till sommarens EM, som avgörs i portugisiska Idanaha-a-Nova 8–14 juni, så sent som i torsdags. I dag visade han förbundskaptenerna att det var helt rätt genom att köra hem sin andra raka seger i den svenska mountainbikeorienteringscupen. Jansson var över fyra minuter före tvåan Anders Frisk, Attunda, och över 16 minuter (!) före trean Per Vestling, Kåre, över en långdistans som mätte drygt två mil fågelvägen och och där alla utom Jansson och Frisk hade att göra en bra bit över två timmar. Jansson drygade därmed ut sin totalledning i cupen inför söndagens medeldistans.
** Karlsundsskidåkaren Patrik Karlsson har fått upp ångan efter fjärdeplatsen i Stockholms brantaste förra helgen och kutar det här veckoslutet ett gäng lopp i Falun under samlingsnamnet Scandinavian outdoor games. På fredagen vann han kuperade halvmaran Urban trial run på 1.27.26, 1.17 före gamle VM-sprintern Petter Myhlback (som är från Dalarna men tävlat för Karlslund) och 5.07 före trean Daniel Bodare. I dag tror jag att han kutade Killer hill (Mördarbacken rätt upp!), men någon resultatlista har ännu inte dykt in.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *