Ännu en EM-biljett till länet

Jodå, det är mountainbikeorienteringen som dominerar just nu. Eller ja. I varje fall är det nu klart att karlskogingen Erica Olsson precis som Garphyttans Marcus Jansson får cykla EM i portugisiska Idanaha-a-Nova 8–14 juni. Erica, som fyllde 15 för ett par veckor sedan, är en jättetalang som har placeringsraden tvåa-trea-fyra-trea i säsongen i D20-klassen (alltså i konkurrens med fem år äldre utövare!) i den svenska mountainbikeorienteringscupen och ligger på andra plats i sammandraget bakom 20-åriga Kajsa Engström från Falun. På EM tävlar de dock i olika klasser, Erica i ungdoms-EM och Kajsa i junior-EM. ”Båda ser fram emot EM och har samma inställning vad gäller förväntningar och förhoppningar. Det gäller att genomföra sitt lopp så man känner sig nöjd och inte har lust att köra om det. Sedan får man se hur långt det räcker”, skriver orienteringsförbundet på sin hemsida.

Mer från helgen:
** Redan EM-klara mountainbikeorienteraren Marcus Jansson, Garphyttan, blev tvåa i söndagens medeldistans i Tjällmo, slagen med 64 sekunder över 13 kilometer (fågelvägen) av Attundas Anders Frisk, den nede som kunnat ge Marcus motstånd i vår. Jansson behåller ändå ledning i sammandraget, men är nu bara tio poäng (vilket är skillnaden mellan en första- och en andraplats) före Frisk efter fyra av tio deltävlingar. Nästa omgång av cuptävlingar körs under O-ringen i slutet av juli.
** I den vanliga orienteringen värmde Tisaren, Hagaby (men utan topplöparna), KFUM Örebro, Milan och Tylöskog upp inför Jukola, som nu bara är två veckor borta, med 5-manna i Laxå (det var förstås fler lag på plats, men det är de fem länslag jag hittar i Jukolas startlista). Och faktum är att det var KFUM som drog det längsta strået den här gången. Tisarens förstalag, som på pappret borde haft ett visst favoritskap, slutade först på femte plats, nästan 21 minuter bakom, efter att lagets starkaste kort Oskar Andrén tappat över 14 minuter på andrasträckan jämfört med andralagets Daniel Attås, som följde upp onsdagens DM-guld i sprint med sträckseger här. Tisarens andralag blev för övrigt tvåa i stafetten, slagna med 2.39.
** Örebro AIK:s Andreas Peterson vann Hallstas triathlon över olympisk distans med över tre minuters marginal (och drygt fyra före klubbkompisen Mikael Nordström som blev trea), men som arrangörerna själv skriver på hemsidan var det ingen höjdartävling … : ”Det känns som om allt som kunde gå fel gjorde det idag. Misärväder med kyla och blåst, inställd simning, och när sedan målet blåste omkull och förstörde delar av tidtagningsutrustningen… vad ska man säga?” I Göta kanal triathlon, över halvironman (med rejält avkortad simning på grund av kylan), vann ÖAIK:s Martin Widlund H40-klassen och var sexa totalt.
** Numera mest skridskosatsande cyklisten Adam Axelsson hade tredje tävlingslediga helgen i rad, nu på grund av sjukdom. ”Har legat sjuk ifrån söndag till torsdag, så det blev ingen tävling för mig i helgen, tyvärr. Men ska köra en cuptävling i midsommarhelgen i klassiska Sollerön”, sms:ar han till Konditionsbloggen.
** Och i morgon, måndag, är det Rallarrundan i Hallsberg. Ett småtrevligt lopp över fem kilometer på gång- och cykelbanor med baguette till alla som tar sig runt.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *