Webb-tv: Här vinner han Decembermarathon

Decembermarathon flyttade från Lindesberg till Örebro, från decemberkylan in i Tybblelundshallens ljumma värme, och gick från ett hyggligt populärt lopp till en fullbokad succé.

Fem löpare strök sig på grund av sjukdom och skavanker, men 62 kom till start i den historiska tävlingen där löpare ställde upp i fyra klasser och där det sattes lika många banrekord eftersom ingen av distanserna hade löpts tidigare. Det var inga riktigta storfräsare med, så visst finns det förbättringspotential inför kommande år. Men Kumlas och Stocksäters Tomas Fridh, 41, har ändå tio sub-tre-maror under bältet och noterade respektabla 3.12.52 över de 42 195 meternas löpning trots en hel del skadebekymmer (bland annat blev han påkörd av en bil när han var ute och cyklade i oktober) under hösten.

Starts Maria Eriksson tog segern och rekordet på damernas maratondistans med 3.46.49, klubbkompisen Johan Ingjald löpte halvmaran på 1.26 (inga damer sprang halvmara) och Falkenbergs Marika Falkek hann 29 380 meter i tretimmarsklassen (inga herrar ställde upp på tre timmarslöpningen).

– Det var lätt första halvan, upp till halvmaran, men sedan tog det emot. Det är så stumma banor, knappt något frånskjut, betydligt värre än att springa på asfalt. Efter tre mil började jag stumna till rejält. Dessutom får man springa lite kringelkrok runt folk, och det tar också kraft. Målet var att gå under tre timmar, men det gick inte i dag, säger Fridh till Konditionsbloggen.

– Annars gillar jag att springa inomhus, men det ställer krav mentalt. Det gäller att ställa in sig på kortsiktiga mål, man kan inte tänka att det är 218 varv från början, för då kommer man inte runt. I dag tänkte jag hela tiden i femkilometersintervaller, 25 varv åt gången, för då stannade jag och tog vätska och det var en morot. Målet var att hålla 21-minuterstempo på 25 varv, men det gick inte riktigt hela vägen.

Nu är Tomas mål 100-milesloppet TEC i Täby i april, och på vägen dit bland annat Karlstads sextimmarslopp den 31 januari.

– På längre sikt är det stora målet att klara 200 kilometer på 24 timmar, jag sprang 172 kilometer på Skövdes 24-timmars i somras. Sådana lopp är något helt annat än det här, framför allt på natten krävs det rejält med pannben.

Tomas Fridh (nummer 194, ganska skymd i början av videon) passerar mållinjen som segrare efter 218,5 varv i Tybblelundshallen och staplar in i målområdet.

I söndagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning på na.se, kan ni bland annat läsa ett reportage om löparlegendaren Stig Söderström, 71, som gjorde sitt 774:e maraton på lördagen.

Publicerat av