SM-guld och svenskt rekord: ”Gick lätt i dag”

Jodå, Erika Bergentz kan inte hålla sig. Inte nog med att hon vann veteran-SM-guld i 40-årsklassen i dag. KFUM Örebros medeldistansare gjorde också precis som vanligt – slog svenskt veteranrekord. Den här gången sänkte hon sitt eget svenska rekord över 1 500 meter med över 1,5 sekunder, till 1.41,87.

I samma lopp sprang klubbkompisen Lotta Lennartsson dessutom hem ett guld i D45-klassen (på grund av få löpare var D35, D40 och D45 hopslagna i samma lopp). Bergentz fick göra sitt eget lopp hela vägen och loppet med 24 sekunder (före segraren i D35-klassen) och klassen med halvminuten. Hade det varit ett par varv till hade hon hunnit varva samtliga. Ja, segertiden var så imponerande att hon hade vunnit herrarnas 40-årsklass med tolv sekunder marginal också …

När jag pratade med Bergentz efter loppet berättade hon också att hon nu bestämt sig för att dubblera och kuta både 800 och 1 500 meter på inomhus-veteran-EM i polska Torun om tre veckor. Jag har ingen aning om klassen på årets D40-löpare i Europa, jag har inte lyckats hitta några sådana listor, men jag kan konstatera att Bergentz bara är en respektive två sekunder ifrån mästerskapsrekordet med sina svenska rekord på 1 500 (Nathalie Loubeles 4.40,87 från 2011 mot Bergentz 1.41,87) och 800 meter (Sally Read-Caytons 2.15,72 från 2007 mot Bergentz 2.17.84). Så visst lär Bergentz tillhöra medaljfavoriterna (och kanske guldfavoriterna) även i EM. Men Bergentz själv hade ingen bättre koll än jag på det där när jag pratade med henne tidigare under kvällen.

– Jag har inte sett några listor, så jag vet inte hur jag ligger till. Taktiken blir förstås att försöka att inte dra så mycket, framför allt som det blir tävlingar tre dagar i rad om jag går till final på 800 meter, säger Bergentz till Konditionsbloggen.

Ja, hur blir upplägget på EM?

– Vi flyger ned på tisdagen. Sedan är det försök på 800 meter på onsdagen, final på torsdagen om man går dit och så direktfinal på 1 500 meter på fredagen. Det blir ett tufft schema, men jag är jättepeppad.

Hur var 1 500-metersloppet i dag?

– Det var kul, det kändes bra. Det gick lätt. Jag brukar tycka det är skönt att ligga i rygg och slippa dra, men i dag var jag inställd på att göra loppet själv och det var faktiskt ganska skönt. Målet var att persa, men egentligen hade jag tänkt orka springa ännu lite fortare på sista varvet. När jag var yngre öppnade jag förhållandevis hårt, men nu tycker jag att det är svårt om det går för fort i början, jag har svårt att hålla farten när syran kommer. Jag tycker det går bättre om jag öppnar lugnare, så i dag sprang jag i 4.45-fart första varven och lite fortare på slutet.

Mer från lördagen:

** Garphyttans Axel Ekström, som tagit två topp sex-placeringar på JVM och fått göra två seniorlandslagsuppdrag i vinter, genrepade inför sitt sista junior-SM med hemmatävlingen Kilsbergsloppet, och vnan förstås i utklassningsstil. Över tio kilometer i fri stil med intervallstart på konstsnöspåret i Ånnaboda klockades Ekström för 24.44,4. Näst snabbast var klubbkompisen och juniorlandslagsmannen Adam Gillman, slagen med nära nog tre minuter (2.53,1). Faluns Albert Carling var tredje och sista man under halvtimmen. Några hemmaåkare kom det inte till start i damklassen.

** I genomgången inför helgen förbisåg jag ungdoms-SM i friidrott, som avgörs i Tybblelundshallen i helgen. Ungdomarna får av någon anledning inte kuta längre än 1 000 (15-åringarna) respektive 1 500 meter (16-åringarna), men de fyra loppen blir förstås SM:s höjdpunkt för oss som älskar medeldistanslöpning. Och det finns lokalt intresse i alla fyra loppen. Största hoppet är förstås Stocksäters (och Åsbros) Esther Sandén Alin, 14, som visat sin talang i länets långlopp i flera år (hon var bland annat snabbast av samtliga damer i Stjernsundsloppet i somras) och nu gör SM-debut. Men 1 000-metersdistansen är svintuff, och Esther rankad först på fjärde plats, med över tre sekunders marginal upp till de tre första, så man ska inte ta ut någon medalj på förhand. I F16, 1 500 meter, kommer KFUM Örebros bäst rankade löpare Anna Hallmén inte till start (hon är Sverigetia), och därför får Lisa Brorson ensam försvara klubbens färger. Hennes årsbästa är fem sekunder utanför topp 20. På killsidan är Alexander Larsson (P15, 1 000 meter) Sverigetia i vinter med sju sekunder upp till tredjeplatsen och Jack Karlsson och Jonatan Gustafsson (P16, 1 500 meter) nia och tia på årsbästalistan men över tolv sekunder upp till pallen. På den senare distansen startar också Tobias Tranderyd (de tre tog ju P15-SM-guld i lag på terräng-SM i höstas).

Publicerat av