Helgens höjdare – och Fahlin berättar om säsongsinledningen

1. Cyklingens Europapremiär.

Almanackan visar februari, och äntligen drar cykelsäsongen igång på allvar. Vårklassikerna drar igång med den 70:e upplagan av Omloop Het Nieuwsblad, som till stora delar utnyttjar samma bana som storloppet Flandern runt om en månad och är en liten mjukstart inför de riktigt stora vårloppen. På herrsidan radar namn som Wiggins, Chavanel, Boonen, Gilbert och Kristoff upp sig på startlinjen strax utanför Gent. Och bland damerna finns det mesta av det bästa på plats med Armistead, Johansson, Bronzini, Brennaur och van der Breggen (men ingen Marianne Vos) i spetsen. Och så Örebros enda proffscyklist Emilia Fahlin, som verkar ha en riktigt stark ställning i det lag Wiggle-Hondas nye sportdirektör Egon van Kessel håller på att matcha ihop. Wiggle, som haft teambuildingläger i Belgien senaste veckan, kör samma startsexa som i Tour of Qatar för ett par veckor sedan, men eftersom stallen får ställa upp med sex cyklister i just den här tävlingen får även regerande japanska linje- och tempomästaren Mayuko Hagiwara och brittiska påläggskalven Danielle King plats i laget. Jag chattade lite med Fahlin tidigare i dag, och hon berättade att hon fått klart med en rad tävlingar framöver.

”Jag blir kvar här nere och kör Le Samyn den 4 mars och Tielt-Winge 8 mars, och sedan drar vi vidare till Holland veckan efter och kör två tävlingar av Drenthe, den 12 mars (Molecaten Drentse Acht van Westerveld) och världscuppremiären den 14 mars (Ronde van Drenthe). Sedan blir det Gent-Wevelgem den 28 mars. Efter det spikas laget för Flandern runt och likaså aprils tävlingsprogram”, skriver Fahlin till Konditionsbloggen.

2. Tjejvasan.

I fjol vann gjorde Karlslunds Kristina Roberto sitt livs lopp när hon slutade femma i Tjejvasan och var med i bronsstriden långt in på upploppet i Mora. Var bara en sekund från tredjeplatsen. Och ska man lita på Robertos utvecklingskurva kan det bli pallen i dag. Den har nämligen varit spikrak, sedan hon köpte sina första längdskidor några veckor före Tjejvasan 2008. Då blev hon 159:a, året därpå 63:a, sedan 32:a, 20:e, 23:a, sjua och femma (i Vasaloppet är hennes utveckling 82-29-21-21-7; 2012 var året då hon inte tog kliv framåt i resultatlistorna vilket förstås berodde på att det inte var ett mästerskapsår och att därför var vassare konkurrens). I år slipper Roberto fjolårssegraren Sofia Bleckur, som visst ska köra en annan tremil i klassisk stil i Dalarna på lördagen, men i övrigt ställer fjolårets topp tio 18 upp mangrant sånär som på junioren Sofia Henriksson som är tillbaka efter handskadan som gjorde att hon missade JVM men som ändå väljer att stå över lördagens tävling. Från Garphyttan ställer Olivia Hansson (47:a i fjol) upp, och totalt finns 329 länsåkare bland de 10 000 anmälda. Starten går 9.00, och loppet sänds i SVT play.

Redan i dag, fredag, kördes första Vasaloppsdistansen, Kortvasan. Och stämmer resultatlistan tog en 18-årig örebroare en skrällartad andraplats. Stina Götvall, som jag måste erkänna att jag aldrig hört talas om, står noterad för tiden 1.41.31 i resultatlistan, endast slagen av Strömsnästalangen Olivia Alm. Jag vet inte om det stämmer, men i sådana fall är det en jätteprestation av denna Götvall. På herrsidan satte Jimmie Johnsson sig i respekt på Vasagatan i Mora när han spurtade ned norske veteranen Ivar Tveiten och bröderna Tynell.

På söndag och måndag körs Öppet spår.

3. Löpning – inne och ute.

Skrev redan i går en hel del inför Erik Anfälts rekordförsök i Kiel och inför junior-SM i friidrott. Det hittar ni här. För de som hellre löper med karta är det äntligen dags för säsongspremiär. På fredagskvällen drog Panvåren igång nere i Kristianstad, och bland de lokala löparna på startlinjen fanns Tisarens juniorlandslagslöpare Andrea Svensson, som gjorde sin första start i den äldre juniorklassen (hon gick från D18 till D20 vid årsskiftet) och genast visade vart skåpet ska stå. Vann den 5,8 kilometer långa nattetappen med tolv sekunders marginal. Dessutom kammade KFUM Örebros Erik Jansson hem herrklassen. Helgen fortsätter med medeldistans på lördagen och långdistans på söndagen.

Publicerat av