Helgens höjdare

1. Avslutningen av Giro d’Italia
2009 och 2010 var örebroaren Emilia Fahlin, nu 26, en av världens bästa tempoåkare. Var nia på VM-tempot båda åren. Sedan dess har det mest varit strul runt tempoloppen för Fahlin, men i den korta prologen förra fredagen visade hon att man aldrig ska räkna bort henne när det är individuell start som gäller (bara tio sekunder från segern då, direkt från operationsbordet). Nu har hon åtta dagars giro i benen, vilket borde tära mer på henne än de flesta andra med tanke på sjukdomshistoriken, men det ska ändå bli spännande att se vad hon kan åstadkomma över lördagens 21,7 kilometer långa tempolopp i norditalienska Pisano. Girot avslutas sedan med en platt etapp med vråltuff stigning på söndag.

2. Göta kanal triathlon
Inte så långt utanför länsgränsen (i Lyrestad, närmare bestämt), avgörs under lördagen Göta kanal triathlon med tre distanser; olympisk, sprint och kort sprint. Bland de 248 anmälda (tävlingen är fulltecknad i alla klasser) finns förutom åtta örebroare och min egen sambo också Stefan Johansson. Stefan Johansson? Jo, den gamle OS-elvan och världsrekordhållaren i gång (1.18.35,2 på 20 000 meter bana från 1992 är fortfarande europeiskt rekord) som sedan många år bor i Degerfors (och tävlar för Svartå IF) gör en intressant start över den olympiska distansen. Han blev 154:a i Vansbrosimningen på 42.10,3 (mindre än elva minuter bakom segerduon) och är urstark cyklist, men har haft lite skadeproblem som påverkat löpningen. Ska bli spännande att se hur han står sig i konkurrensen.

3. Grymma lopp
Hardrock 100, ett av världens tuffaste 160-kilometerslopp, drar igång på fredagen och superfenomenet Kilian Jornet krossade banrekordet i fjol och jagar nu rekordet även på motsolsvarianten av loppet (vars bana springs medsols jämna år, motsols ojämna år). Jornet, som laddar för ett rekordförsök på Mount Everest, har varit sparsam med sitt tävlande i år men vann (och krossade, liksom sin svenska flickvän och dito ultralöpningsfenomen Emelie Forsberg, banrekordet) i Mount marathon race förra helgen (kolla in den grymma livesändningen från herrloppet här; damloppet tv-producerades märkligt nog inte). Forsberg springer i stället Skyrunningens ultradistans-EM, den brutala Ice-Trail Tarentaise med över 5 000 höjdmeter att besegra över 65 kilometers löpning. Totalt är fem svenskar anmälda dit, tyvärr inga lokala. Men för oss som älskar terrängultralöpning kommer det bli riktigt roligt att följa båda loppen ändå. Som vanligt i de här sammanhangen är Irunfar en ovärderlig resurs.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *