Var åtta sekunder från EM-medalj – är klar för VM

Louise Wiker fick beskedet om friidrotts-VM för några veckor sedan. Nu är näste länsidrottare klar för VM – Garphyttans Marcus Jansson, 23, i mountainbikeorientering. Det är allt annat än en överraskning. Jansson har dominerat svensk mtbo, som grenen förkortas, den här säsongen och var överlägset bäste svenske herre på EM i portugisiska Idanha-a-Nova förra månaden, med en fjärdeplats i mixedstafett (åtta sekunder från medalj), DNF på medeldistans, sextondeplats på långdistansen och elfteplats i stafett (där han hade femte bästa åktid på sistasträckan). Jansson är en av fem svenska herrar uttagna till mästerskapet, som avgörs i den tjeckiska skidorten Liberec 15-23 augusti, och som också utgör årets världscupfinal. De fyra vanliga distanserna står på programmet (sprint, medel, lång, stafett), men ingen mixedstafett den här gången.
På fjolårets VM hade Marcus placeringsraden 78-47-34-8 (i stafett) allt eftersom VM-veckan fortskred och distanserna blev längre. I år har han nåt en annan nivå i sitt utövande och bör kunna förbättra samtliga placeringar (motståndet på ett VM skiljer sig i praktiken inte mycket från ett EM, så årets EM-placeringar ger ett hum om vad man kan vänta sig).
Däremot fick inte nyblivna EM-silvermedaljören Erica Olson, 15, från Karlskoga plats i truppen till JVM, som avgörs samtidigt i Liberec. Kanske skulle det ha stuckit för mycket i ögonen att ta ut en 15-åring till ett D20-mästerskap (trots att hon tog sin medalj just i D20-EM). Eller också har hon tackat nej. Eftersom jag varit ledig i dag och inte hunnit undersöka saken kan jag bara spekulera … Kommer, trots att hon fortfarande med marginal kvalar in i D16-klassen, utmana de svenska VM-tjejerna i O-ringen (tre av fyra är anmälda). Kommer bli spännande att följa.
Även Marcus Jansson får minst sagt intressant motstånd i regerande orienteringsvärldsmästaren (till fots) Fredrik Johansson, som tvingats tacka nej till årets VM på grund av skada och därför kommer att cykla mtb-klassen på O-ringen.
De två första av mountainbikeorienterarnas O-ringenetapper ingår dessutom i svenska cupen, där Marcus Jansson (tillsammans med Attundas Anders Frisk) dominerat i inledningen av säsongen. Nu blir O-ringen en uppladdning för VM, där träningen är viktigare än resultaten. Men det finns förstås ändå en hel del prestige på spel.

För övrigt avgjordes säsongens tionde (av 13) poängtävlingar i OK Milans regi i går. Filip Dahlgren, som vunnit de fem senaste han ställt upp i (efter de båda andraplatserna bakom Martin Regborn i de två första tävlingarna) kom inte till start. Då blev det galet jämnt i huvudklassen, där Linköpings Per Carlborg till slut knep segern en ynka sekund före Hagabys Jakob Wallenhammar efter över 53 minuters löpning. Wallenhammar avancerar tack vare 4 999 nya poäng (5 000 för seger minus antalet sekunder bakom segraren) till tredje plats i sammandraget, strax bakom Dahlgren (som nått maxpoängen 25 000 poäng eftersom man bara får tillgodoräkna sig sina fem bästa resultat inför den avslutande jaktstarten) och Milans Per Eklöf. Det är mixedklass, men Tisarens Rebecka Nylin är bästa dam på elfte plats, strax före Martin Regborn (som bara hunnit med fyra deltävlingar).

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.