Lilian Forsgren vann Bamm – slog Marcus Hellner: "Max 50 meters sikt"

Hallsbergs VM-orienterare Lilian Forsgren debuterade i helgen i Bamm, Björkliden arctic mountain marathon, en av Sveriges mest klassiska fjälltävlingar som avgjorts årligen sedan 1994 och består av en blandning av relativt lätt orientering och löpning. Det är en partävling, och Forsgren ställde upp i den medellånga mixedklassen (50 kilometer fågelvägen på två dagar, den korta klassen är på 30 kilometer och den långa på 70; och över alla tre distanserna finns det dam-, herr- och mixedklasser) tillsammans med sin storebror Ivan. Och vilken debut det blev – syskonen Forsgren tog hem tävlingens mixedklass i överlägsen stil, med hela 57 minuters marginal. Och då ska man veta att det fanns en hel del starka lag i det 37 lag starka startfältet. På lördagen hade Forsgrens tid räckt till att bli trea av de 89 lagen i herrklassen, och den var 42 minuter snabbare än Marcus Hellners (som, i par med Kristoffer Linder, gjorde en jättebom till sista kontrollen och tappade tio placeringar och över timmen mot täten). I sammandraget räddade Hellner dock upp och var fyra minuter före Forsgrens i mål efter drygt elva timmars tävlande. Konditionsbloggen ringde naturligtvis upp Forsgren för en kommentar.

– Det har varit bra. Vi gjorde någon tiominutersbom varje dag, men annars har det fungerat jättebra. Men det skiljer sig ganska mycket från att vara ute och springa en orienteringstävling på en timme. Jag har haft tur som haft med mig Ivan som sprungit förut, han har haft koll på näringsintag, energihalter och sådant. Sedan gäller det att inte springa för fort också, man ska ju hålla på en bra stund, säger Lilian Forsgren till Konditionsbloggen.
Ni slog Marcus Hellner i går …
– Ja, i går var det en eller två kontroller som var ordentlig orientering in till kontrollen, och det var tät dimma vilket gjorde att det blev en hel del stora misstag där lag tappade en timme eller två. Det är många som inte har stenkoll på kompassen, och på fjället är det lätt att tappa mycket tid. Hellners lag gick kontrakurs ned i en stor dal och tappade nästan en timme till sista kontrollen som var på en topp där det var max 50 meters sikt. Men i dag var det klarblå himmel, och det enda orienteringstekniska var ett par längre vägval som man kunde tappa eller tjäna tid på. Det skiljer sig mycket från vanlig orientering, bland annat har vi en vanlig fjällkarta i 50 000-del, som är väldigt grov och detaljfattig i jämförelse med det vi brukar springa på.
Har det varit roligt, då?
– Ja, verkligen. Framför allt i dag, när vädret var superfint och man hade utsikt. Men vi hade väl minimalistisk packning. Det fanns en lista på saker man var tvungen att ha, men så mycket mer tog vi inte med oss för att tjäna vikt, och det gjorde att det blev ganska kallt i tältet i natt. Jag frös jättemycket och sov bara till och från, det var frost på marken utanför på morgonen … Dessutom var det stenigt, inget ställe där man skulle ha slagit läger på om man vandrat.
Vad händer nu?
– Om vi orkar efter det här är planen att vi ska vandra några dagar. Sedan blir det återhämtning och en tyngre träningsperiod inför höstens mål som är SM och världscupavslutningen.
 Till sist; hur ser du tillbaka på VM en vecka efteråt?
– Jag är väldigt nöjd. Även om det inte blev några framskjutna placeringar så var det väldigt roligt och jag har stor mersmak inför framtiden.

Allt annat ni (jag) missat under Konditionsbloggens treveckorssemester kommer i ett längre, summerande inlägg i början av veckan.

Publicerat av

3 reaktioner till “Lilian Forsgren vann Bamm – slog Marcus Hellner: "Max 50 meters sikt"”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *