Fahlin klar för VM – och ännu en säsong som proffs: "Det är klart"

I dag inleddes Boels Rental Ladies Tour i Nederländerna, ett etapplopp på högsta nivån under världscupen, med Emilia Fahlin i Wiggle-Hondas lag. Och ja, lagets belgiska stjärna Jolien d’Hoore tog säsongens elfte seger (och lägg därtill total- och poängsegrar i BeNe Ladies Tour och sex andraplatser), och Fahlin (som haft ett par urstarka insatser på slutet i Tour of Norway och Vårgårda GP) fanns med i tätklungan hela vägen in i mål.
Konditionsbloggen ringde upp för att snacka lite om det, men framför allt om de två nyheterna: Att Fahlin är uttagen till sitt sjunde raka VM (som körs i Richmond, USA, 19–27 september) och att hon dessutom har gjort klart med ett nytt proffskontrakt inför nästa säsong när hennes nuvarande avtal med brittiska Wiggle-Honda, som hon kört för de två senaste säsongerna, löper ut vid årsskiftet.

– Det stämmer, det är klart med ett nytt kontrakt. Men jag får inte avslöja vilket lag det handlar om än. Det är väldigt turbulent så här års, med lag som lägger ned, och cyklister som blir arbetslösa och jagar nya stall. Därför är det väldigt skönt att redan ha allt klart, och kunna fokusera bara på att träna och tävla, säger Fahlin till Konditionsbloggen.
Hur blir det med VM?
– Jag kommer att köra lagtempot (den 20 september) med Wiggle-Honda, men däremot har jag inte fått något definitivt besked från förbundet om de individuella loppen. Men att det gick så bra när jag körde för landslaget i Tour of Norway gör att jag borde få köra linjeloppet, jag har förtjänat det. Jag fick väldigt bra feedback från landslagsledningen efter Norge, de var förvånade över hur bra det gick där. Men jag tror inte att de skickar fullt lag (Sverige har sex platser till linjeloppet, två till tempot, enligt regelboken) till USA, av kostnadsskäl.
Vill du köra tempot också?
– Nja, det spelar nog ingen roll vad jag tycker, jag har nog inte så mycket att säga till om där. Jag missade ju SM på grund av sjukdom och har inte kunnat köra så mycket tempo i år.
Hur funkade det i dag?
– Kroppen kändes okej, men jag hoppas det släpper lite till mot slutet av veckan. Det är alltid lite kaotiskt i Holland med mycket galen körning. I dag var det dessutom dåligt väder, så det blev en hel del vurpor, men vi klarade oss bra. Vi kör den här tävlingen som genrep inför lagtempot i VM, det är vi sex som ska köra där som är med här (Fahlin, d’Hoore, Elisa Longo Borghini, Danielle King, Audrey Cordon-Ragot och Nettie Edmondson; Amy Roberts är reserv i USA men inte med här). Det är inget lagtempo här, men vi kommer att köra ihop oss som lag och prova lite lagkörning under etapperna. Det är en perfekt tävling med tre hyfsat platta etapper där vi kan få bra fartträning. Sedan är det ett kort tempolopp, som blir ett bra tillfälle att få sitta på tempocykeln, och en avslutande, lite backigare, etapp.
Det verkar vara i riktigt bra slag nu efter alla sjukdomar … ?
– Jo, det har börjat släppa upp, men jag har ändå inte fått det perfekta testet ännu. Och jag har fått flänga runt ganska mycket; Paris, London, världscupen i Tyskland, lagtempoläger … Jag har inte hunnit med så mycket grundträning för att det ska vara perfekt. Jag har ändå kommit upp på en nivå som fungerat okej, men jag vet att det finns mer i mig. Och det allra viktigaste är att jag fått vara frisk sedan girot och kunnat träna och tävla.
Vad händer efter VM?
– Det blir sista tävlingen för året för min del. Det går några enstaka endagarstävlingar senare, men jag började min säsong redan den 2 januari i år och vill avsluta då för att hinna få lite vila innan det är dags att gå på grundträningen igen.

Publicerat av

2 reaktioner till “Fahlin klar för VM – och ännu en säsong som proffs: "Det är klart"”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *