Helgens höjdare – och Sveriges OS-hopp blir örebroare: "Lägenheten på Blocket"

1. Bergslagsloppet/maraton-SM i mountainbike
Lagom till helgens maraton-SM i Ånnaboda har Sveriges just nu hetaste mounatinbikeåkare på herrsidan, Matthias Wengelin, 27, blivit örebroare. När han kom hem från VM i Andorra förra veckan la han ut lägenheten i Skara till försäljning och tog med de sista flyttkartongerna till sitt nya hem på Norr i Örebro. Det är därifrån hans satsning mot OS i Rio de Janeiro nästa år kommer att utgå.
– Vi har kört dubbelt boende ett tag, men jag la ut lägenheten i Skara på Blocket när jag kom hem från VM i tisdags, berättar Wengelin för Konditionsbloggen.
Världsmästerskapet i Andorra 
vill han helst glömma. En 13:e-plats i sprinten var godkänt, men att bli varvad och sluta på 68:e plats i OS-grenen crosscountry var en rejäl missräkning.
– Det har varit en tung säsong i år. Jag hade en riktigt bra dag när jag blev 15:e på Europa-OS, European games, i Azerbajdzjan. Men efter det har jag inte riktigt fått ihop den mentala biten. Jag har inte lyckats få ut allt ur kroppen. I crosscountry måste man vara inställd på 1,5 timmars lidande, och jag har inte lyckats plocka ut det, säger Wengelin som har ett gäng SM-guld och flera topp sex-placeringar i världscupen på meritlistan.
Lever OS-drömmen?
– Jag försöker att inte fundera alltför mycket på det där, men jag är fortfarande med i SOK:s topp- och talangprogram och Rio finns absolut kvar som ett mål i bakhuvudet. Det vore jäkligt fint om jag kunde dra till med något bra resultat i vår och se till att kvala in.
Men först väntar alltså maraton-SM, som avgörs på en förlängd bana i samband med Bergslagsloppet. 75 kilometer och 1 030 höjdmeter väntar från starten vid foten av Södra Storstenshöjdens slalombacke till målet utanför SM-stugan i Ånnaboda. Inklusive en sväng i ”monsterbacken” som skördade så många offer under längdskid-SM i vintras.
– Jag har inte hunnit än, men ska åka dit och reka de avgörande partierna. Man måste ha lite koll på avslutningen i alla fall. Målet är att ta tillbaka mästartröjan, säger Wengelin som vann senast han maraton-SM, 2009.
Sedan dess har mästerskapet krockat med andra tävlingar i hans crosscountrysatsning, men han är inte oäven i långloppssammanhang. I år har han vunnit både Lidingöloppet MTB och Grenserittet.
I år blir främsta utmanarna Stockholms Calle Friberg, Gävles Emil Linde och Faluns Lars Bleckur. I damklassen är Faluns Jennie Stenerhag, Stockholms Emmy Thelberg och Varbergs Åsa Erlandsson favoriter. Vid sidan om Matthias Wengelin är Fredrik Berg, 26, hetaste länsåkaren i SM. Grythyttesonen som tog dubbla JSM-guld och kört två lag-VM i enduro innan hjärnskakningar tvingade honom att sadla om 2012, har stadigt närmat sig eliten.  Dessutom finns namn som Almbys Linda Meijer (som jag har en stor intervju med i lördagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning på na.se), Almbys Andreas Wahlstedt (H40) och Johan Lindbom (H30) samt Karlskogas Maria Nilsson (D40) med möjligheter till bra placeringar i veteranklasserna.
SM avgörs alltså i samband med Bergslagsloppet, som i år väntas locka runt 500 motionärer i tre klasser över 20, 50 respektive 70 kilometer med start i Ånnaboda.

Svenska OS-hoppet Matthias Wengelin blir örebroare. Foto: Privat
Svenska OS-hoppet Matthias Wengelin blir örebroare. Foto: Privat
Linda Meijer jagar karriärens första maraton-SM-guld i helgen efter silver 2013 och brons 2014. Foto: Jonas Brännmyr
Linda Meijer jagar karriärens första maraton-SM-guld i helgen efter brons 2013 och silver 2014. Foto: Jonas Brännmyr

2. Norasjön runt
Första upplagan av länets mest klassiska löptävling avgjordes redan 1929. På grund av ett uppehåll 1935–1960 är det i år den 60:e upplagan av loppet, som sedan 1983 är en halvmara, avgörs. Erik Anfält har vunnit de fem senaste åren och är, trots den vådliga vurpan i Bergslagsleden ultra i lördags (och trots att han har både det loppet och Sälen fjällmaraton helgen före i kroppen) anmäld i år också. Oklart om regerande dammästaren Erika Bergentz (som jag träffade i Markaspåret i går men glömde fråga) kommer till start. Loppet är avslutning i Bergslagsklassikern och deltävling 20 av 28 i långloppscupen där det börjar dra ihop sig i poängräkningen. Karin Forsberg (då Sennvall) har banrekordet för damerna på 1.18.05 från 2010 medan tanzaniern Selestine Naali har herrrekordet på 1.06.34 (från 1995). Anfält har som bäst kutat på 1.12.16, och även om han är i rekordform i år lär det inte räcka hela vägen för att bräcka Naalis tid. Totalt är 202 löpare föranmälda, vilket är en nedgång med 36 procent jämfört med förra året.
– Det är en dipp jag inte riktigt förstår. Det känns inte som vi har någon konkurrens. Lidingöloppet är två veckor bort. St Eriksloppet är förvisso samtidigt, men det har det alltid varit (tja, ett 100-tal örebroare kutar ju Stockholm halvmarathon, också). I fjol hade vi många föranmälda, men inte lika många som normalt tillkommer på tävlingsdagen. Nu hoppas vi att det är tvärtom i år, sa Peter Comét i arrangörsklubben IFK Nora till kollega David Hellsing i dagens pappers-NA.

Efter DM på 10 000 meter, Blodomloppet, Vasastafetten, Sälen fjällmaraton och Bergslagsleden ultra gör Erik Anfält nu sitt sjätte lopp på fem veckor. Facit hittills? Etta-etta-tvåa-tvåa-etta. Foto: Maria Åström
Efter DM på 10 000 meter, Blodomloppet, Vasastafetten, Sälen fjällmaraton och Bergslagsleden ultra gör Erik Anfält nu sitt sjätte lopp på fem veckor. Facit hittills? Etta-etta-tvåa-tvåa-etta. Foto: Maria Åström

3. Korpen
1934 arrangerades orienteringstävlingen ”Korpen” för första gången. Eftersom den, till skillnad från många andra tävlingar, inte tog något uppehåll under andra världskriget betraktas den i dag som världens äldsta årligen återkommande och i morgon avgörs följaktligen den 82:a upplagan. Men historiens vingslag stoppar inte arrangörerna – Närkes Skogskarlars Klubb i samarbete med länets orienteringsklubbar – från att tänka nytt. Därför ligger fokus i år för första gången på löpning snarare än orientering. Eller ”challengeorientering”, som tävlingsformen kallas.
Det handlar om extremt lätt orientering, anpassad för löpare. med banlängder på mellan 6,6 till 10,3 kilometer. I år med start och mål vid Karlslunds motionscentral.
– Folk har svårt för orienteringsmomentet, många har otroligt taskiga upplevelser från skolan, så vi har bytt inriktning på tävlingen för att locka ut folk. Här håller man sig på stigar och möjligen någon sten precis vid sidan om. Folk vill springa och trötta ut sig, blir man stående och inte fattar någonting så blir man inte trött på det sättet, säger Lasse Hellstrandh i Skogkarlars klubb till Konditionsbloggen.
– Jag tror inte att det blir någon jättesuccé första året, men jag hoppas att det här kan få några att upptäcka att det är kul att springa och tänka samtidigt, och i framtiden hoppas jag att ”Korpen” precis som förr i tiden kan locka företag att utmana varandra. Vi vill byta karaktär på tävlingen så att den åter blir det propagandaarrangemang för sporten som den var när den startade 1934.

Tävlingsledaren Lasse Arlebo och Lasse Hellstrandh i Skogkarlars klubb satsar nytt i Korpen. Foto: Jonas Brännmyr
Tävlingsledaren Lasse Arlebo och Lasse Hellstrandh i Skogkarlars klubb satsar nytt i Korpen. Foto: Jonas Brännmyr

Bubblare: Dessutom avgörs långdistans-SM i orientering och rarajipari-SM, som jag skrivit en del om tidigare i veckan. Och en hel del annat förmodar jag. Har jag bommat något viktigt hör ni av er med mail eller sms som vanligt, eller hur?! Kontaktuppgifter finns till höger.

Publicerat av

3 reaktioner till “Helgens höjdare – och Sveriges OS-hopp blir örebroare: "Lägenheten på Blocket"”

  1. Jag tror Matte Bergkvist blir bästa H30 cyklist från länet, misstänker att det är lätt att missa honom i startlistan då han står bland eliten. Är ju ändå samma bana med gemensam start, så ingen direkt fördel för dem med elitlicens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *