Orienteringens superhelg – fem SM på tre dagar

1 757 hinderbanelöpare gör upp i Örebro actionrun och ett gäng terränglöpare brottas om långloppscupspoäng i Tarstaborgsrundan, men helgens största svenska konditionsidrottstilldragelse är förstås orienterings-SM. Vi snackar medeldistans med kval på fredag och final på lördag, och stafett på söndag, i skogarna utanför Stockholm. Och dessutom veteran-SM med sprint, medeldistans och långdistans fredag-lördag-söndag i Hallstahammar och Surahammar.

Vi snackar stora startfält i fredagens medeldistanskval och förutom länets landslagslöpare Filip Dahlgren, Martin Regborn och Lilian Forsgren (som alla har medaljpotential) finns löpare som Tisarens Daniel Attås, Oskar Andrén, Anton Hallor, Tomas Hallmén, Rebecka Nylin, Lovisa Persson och Julia Lauri, Milans Per Eklöf och Djerfs Marie Pettersson (som gick till final i långdistansen förra helgen) med i rullorna. Och då snackar vi bara seniorklasserna. Tisarens juniorvärldsmästare Andrea Svensson och Degerfors landslagsman Filip Jacobsson har naturligtvis medaljchans i juniorklasserna.
När det gäller söndagens stafett mörkar de flesta klubbarna fortfarande sina laguppställningar, men Dahlgrens Lidingö kommer förstås tillhöra guldfavoriterna på herrsidan, och Tisarens damlag lär ha möjlighet att slå sig in topp tio, med lite flyt kanske till och med topp fem.

Bland veteranerna, då? Tja, även där snackar vi gigantiska startfält och flera lokala favoriter, som Tisarens Lars-Åke Wall, som tog VM-guld i våras, och Lindebygdens Asta Sjöberg, som brukar casha in SM-guld varje säsong.

Som om inte det vore nog avslutar mountainbikeorienterarna säsongen med finalen i den svenska mtbo-cupen, Karlstad lång, en masstartstävling som avgörs i samband med mountainbiketävlingen Karlstad XC på söndag. Garphyttans Marcus Jansson toppar cupen på 340 poäng inför finalen, men vinner Frisk går han upp på 345 (eftersom finaltävlingen ger tio bonuspoäng). I sådana fall måste Jansson vara sämst trea för att ta titeln. Samma sak om Frisk blir tvåa, då tar han titeln om inte Jansson blir topp tre. Vid alla andra utfall är Jansson mästare.
Jansson, liksom stora delar av övriga Sverigeeliten, värmer upp med en stafett på Rävåskullen i Karlskoga på lördagen.

Och i Västerås ska Lars Hagstedt, 36, örebroaren som förra året avverkade 43 timmar och blev sjua i Fotrally, springa 100-milesloppet Black river run. Men han slipper i varje fall hålla koll på kartan …

Publicerat av

Jonas Brännmyr

En kommentar till “Orienteringens superhelg – fem SM på tre dagar”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *