Anfält om galna schemat: "Experimenterar med kroppen"

Well, försök att greppa det här: På 37 dagar har Erik Anfält, 39, hunnit med att vinna DM över 10 000 meterBlodomloppet,Bergslagsleden ultraNorasjön runtALJ memorial trophy (Stockholms-DM på 10 000 meter) och Tarstaborgsrundan, samt bli tvåa i Vasastafetten (både på sin sträcka och totalt med Örebro AIK) och i Sälen fjällmaraton. Åtta tuffa tävlingar på fem veckor, alltså. Konditionsbloggen ringde naturligtvis upp landslagslöparen (Stockholm maraton i maj) från Örebro för att höra vad han håller på med efter helgens personliga rekord på 10 000 meter på lördagen och den överlägsna segern i Pålsboda på söndagen.

– Jag experimenterar med hur mycket kroppen tål. Benen var inte glimrande i dag (läs: i går), men det gick bra ändå. Jag tog Tarstaborgsrundan som sista hårda träningspasset inför Lidingöloppet, så nu får det bli att ta det lite lugnt i veckan, säger Anfält till Konditionsbloggen.
Men åtta tävlingar på 37 dagar – och på den nivån …
– Jag kör ett test med min kropp och tränar i princip inget hårt. Mycket mängd, men inte så tufft. Och sedan går jag all-in på tävlingarna i stället. Kroppen är i bra form, vilket gjort att jag återhämtat mig fort, och jag hoppas att det håller i sig en vecka till.
Blir det lite vila efter Lidingöloppet?
– Vila? Nej, det tror jag inte, om inte kroppen säger ifrån. Jag har någon sorts plan att köra Åstadsloppet (den 10 oktober) och höstens stora mål är ju Valencia marathon (den 15 november). Men vi får se, jag tar en tävling i taget och just nu är det fullt fokus på att hitta mental och fysisk styrka till på lördag.
Vad har du för målsättning på Lidingö, då?
– Jag blir väldigt besviken om jag inte slår mina 1.49 som jag gjort på Lidingö tidigare (1.49.24 2012). Om formen är kvar kan det bli spännande. I någon sorts drömbild hoppas jag på 1.45, men då måste jag ha en kanonkänsla från start, känna att formen fortfarande är riktigt bra så jag orkar trycka på hela vägen. Då är inte den tiden någon utopi.
Det lutar åt en länsbatalj mot Filip Dahlgren och Linus Rosdal, vem är starkast av er?
– Linus är alltid duktig och Filip har gjort väldigt bra resultat på slutet. På papperet är de väldigt jämnt mellan oss, det är svårt att se vem som är vassast just nu. Det blir nog dagsformen som avgör.
Hur laddar du?
– Jag rullar lite lätt distans. Och om benen är pigga i mitten av veckan kanske jag lägger in något lätt kvalitetspass. Men inget som slår ned kroppen i källaren igen.
Okej, helgen som gick då. Hur var egentligen rekordloppet på stadion?
– Det var jäkligt skoj att gå under 32 minuter, det var målet. Tyvärr blev jag själv redan efter ett par kilometer, jag hade hoppats att vi skulle vara ett gäng som drog ihop. Det var lite synd, för jag kände hur mycket jag tjänade på att ligga och växeldra med en annan kille i början av loppet. Så det finns nog ytterligare lite mer att hämta om jag skulle hitta ett lopp med lite mer klunglöpning. Men det är ingen prio den här hösten, det jag ville var att putsa mitt pers under 32, och det fixade jag, så jag får vara nöjd.

Publicerat av

2 reaktioner till “Anfält om galna schemat: "Experimenterar med kroppen"”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *