Rosengren inför Berlin: "2.36 om jag får på hela skiten"

På söndag är det återigen dags för världens snabbaste maraton, Berlin marathon, där herrarnas seanste sex världsrekord slagits (från Paul Tergats 2.04.55 2003 till Dennis Kimettos 2.02.57 i fjol). Riktigt så snabbt lär det inte gå för Kumlas (och KFUM Örebros) Jonas Rosengren, 42, men han siktar ändå på en riktigt vass tid. Efter att 2013 med 35 sekunders marginal ha klarat sitt mål att som 40-åring göra maran under 2.40 på max tre träningspass i veckan, just i Berlin, har den gamle medeldistansaren (som tog flera SM-medaljer på 90-talet och var med och förde de svenska herrarna till seger i Finnkampen 1996) ökat träningsdosen rejält. Och därmed även målsättningen. Konditionsbloggen kollade läget dagarna före start.

– Nytt personligt rekord är första delmålet, så under 2.39 vill jag göra för att ge mig själv godkänt. Sedan har jag som mål att springa under 1.20 på båda halvorna. En öppning på 1.17–1.18 skulle då innebära att det kan bli 2.36 om jag får på hela skiten. Jag har tränat mycket mer än när jag gjorde 2.39 för två år sedan, så har jag bara en bra dag ska 2.36–2.38 vara rimligt. Men maraton är maraton, så jag är ödmjuk inför uppgiften …, säger Rosengren till Konditionsbloggen.
Du tränad extremt lite inför förra maran i Berlin …
– Ja, jag fixade 2.39.25 på tre pass i veckan. Sedan dess har jag legat på fyra–fem pass per vecka, och nu sista månaderna inför Berlin har jag kört runt nio pass i veckan. 54 mil i juli och 53 mil i augusti, så jobbet är gjort.
Jösses! Hur många mil har du ackumulerat totalt under 2015?
– Jag sprang inga långa pass i vintras under inomhussäsongen  (en satsning mot veteran-EM-medaljer som sprack på grund av sjukdomar), men jag har sprungit cirka 230 mil i år så här långt.

I Berlin får Rosengren sällskap av ett drygt tiotal andra löpare från länet, men inga fler av samma kaliber. Josefin Gerdevåg och Mikaela Kemppi (ja, Mattias Nätterlund, Sören Forsberg, Fredrik Johnsson, Antje Torstensson, Ludvig Börjesson och Martin Ingberg också, för att nämna några snabbfotade löpare) ska istället springa Frankfurt marathon den 25 oktober, och Erik Anfält ska ju kuta Valencia marathon den 15 november.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *