Forsgren inför världscupfinalen: ”Kommer bli ganska extremt”

Hallsbergs Lilian Forsgren, 25, är, precis som Garphyttans Filip Dahlgren, 27, nu på plats i Schweiz där världscupfinalen i orientering avgörs fredag-söndag. Vi snackar långdistans, medeldistans och mixedsprintstafett, och precis som bloggen tidigare skrivit är det framför allt två faktorer som gör de här banorna speciella: Den höga höjden – och de många höjdmeterna. Konditionsbloggen ringde upp Forsgren i Arosa för att höra om hon, som för två år sedan kutade schweiziska sexdagars i alpterräng och tidigare i höstas vann Bamm, är extra lämpad för att tackla utmaningarna.

– Ja, tänker man på Bamm så tror jag faktiskt att jag kommer få nytta av den gångteknik man använder när det blir brant uppför. Och i skogen kan man ta hjälp av armarna och dra sig uppför, och det är också något jag testat förut. Och att jag sprungit i alpterräng tidigare är naturligtvis en bra erfarenhet. Det är lätt att komma för högt upp eller för långt ned, och så står man där i djungeln och vet inte vart man ska. Jag känner mig ganska bekväm inför helgens tävlingar, även om jag vet att det kommer göra ont under tiden, säger Forsgren till Konditionsbloggen.
Hur tufft kommer det bli?
– Det kommer bli ganska extremt. Man ser stora delar av tävlingsområdet tvärs över dalen, och man förundras över att vi kommer kunna springa där, för det ser otroligt brant ut. Men de har säkert hittat på någon bra bana …
Vad ser du mest fram emot?
– Långdistansen. Det ska bli kul att få ett riktigt kraftprov. Enligt banläggaren blir det 575 höjdmeter den optimala vägen, och avviker man från den kan det förstås bli ännu mer. I medeldistansen kommer det vara mest nedför. Vi tar lift upp till starten, som ligger 400 höjdmeter ovanför målet. Och sedan ska vi ytterligare 150 meter upp på berget, så det kommer bli nästan 600 höjdmeter utför. Där tror jag att de schweiziska orienterarna, som är vana vid den här terrängen, kommer ha en fördel. Det är inte enkelt att orientera och göra avståndsbedömningar när man springer så mycket fortare än normalt.
Hur känns formen?
– Den var på uppåtgående under SM. I och med att jag redan var uttagen hit fick SM (tia i medeldistansen, nia i långdistansen) bli en avstämmare på vägen snarare än det huvudsakliga målet. Och det har känts bättre och bättre efter SM också.
Vad har du för målsättning i helgen, då?
– Jag ligger på 15:e plats i världscupen inför finalen och var 14:e förra året. Det vore naturligtvis roligt att slå det och notera min bästa totalplacering. Men man kan inte påverka vad de andra gör, och man vet inte hur man kommer reagera på hög höjd och de extrema banorna. Egentligen ska man ha tio dagar på sig för att acklimatisera sig till höjden, och jag hinner bara få fem till på fredag, men jag hoppas att det räcker till något.
Du var med och tog en världscupseger i mixedsprintstafett senast och fick springa förstasträckan på VM, springer du på söndag också?
– Det skulle vara kul. Men de har inte tagit ut några lag än, och jag tror inte att det är bestämt hur många lag Sverige ställer upp med heller.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

En kommentar till “Forsgren inför världscupfinalen: ”Kommer bli ganska extremt””

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *