Li tog SM-silver – i att cykla bakom jycke

Degerforsaren Li Hultgårdh, 27, som kör för Hällefors, tog SM-silver i helgen. Grenen? Cykling bakom hund. Ja, alltså draghundsportens barmarksdisciplin cykel, som, liksom discipliner som linlöpning, scooter och fyr- och sexspann avgjordes i Nybro i helgen. Hur mycket gör en hund som drar framför mountainbiken – och hur hade, säg, Linda Meijer klarat sig i konkurrensen? Väldigt svårt att säga. Men klart är, vågar jag påstå, att människans kondition relativt hundens är ännu viktigare i barmarksgrenarna löpning (för att man inte på samma sätt kan glida med, utan måste låta benen gå) och cykel (för att objektet bakom hunden blir så pass mycket tyngre och friktionen större) än på skidor. Hultgårdh var tvåa i första heatet, trea i det andra och sammanlagt 20 sekunder bakom segraren Hanna Bergman, Falun, och fem före trean Kamilla Wikberg, Holmsund.
Hultgårdhs sambo och klubbkompis Timo Silvola (som med skidor under fötterna är en av Sveriges bästa draghundsåkare genom tiderna som dubbel världsmästare, och med nio VM- och sex EM-medaljer och sju SM-guld på meritlistan), 49, blev sexa i en mycket tät herrklass (på en tid fem sekunder snabbare än Lis tid i damklassen), 36 sekunder bakom segraren Patrik Jadsten, Skåne DK (totalt var åtta cyklister inom minuten i täten). Hällefors Anna-Lena Gerhardsson blev fyra, en dryg minut från pallen och 2,5 från guldet, i damernas linlöpning (dessutom blev det ett gäng medaljer i B- och C-klasser och med scooter och annat som konditionsbloggaren inte riktigt räknar in).

För övrigt måste jag tipsa om Marcus Nilsson mycket välformulerade blogginlägg om svensk ultralöpning och den internationella konkurrensen (där Linus Rosdal för övrigt har en cameoroll). Något jag själv gått (eller, framför allt, sprungit) och grunnat ganska mycket på genom åren.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *