Jagar tredje distriktsrekordet och tolfte perset i år: "Hoppas det finns en toppendag kvar"

Personliga rekord på elva distanser, distriktsårsbästa på nio, och distriktsrekord på två (se alla tiderna längst ned i det här blogginlägget). Josefin Gerdevåg, 34, har haft ett magiskt år. Ett enda lopp återstår. En chans till ett tolfte pers, ett tredje distriktsrekord. Det (kanske) viktigaste. Frankfurt marathon på söndag. Personliga rekordet ligger på 2.46.03 (från Frankfurt i fjol) och distriktsrekordet 2.45.57 (av Mikaela Kemppi i samma lopp). Konditionsbloggen ringde naturligtvis upp Gerdevåg för att fråga hur snabbt hon tänkt springa i helgen.

– Formen är god, så jag hoppas att springa fortare än i fjol. Jag har ju lyckats med det jag sa lite kaxigt på Sylvesterloppet, att jag ska persa på alla distanser i år, fram tills nu. Men maraton är den svåraste distansen; blir man trött så blir man trött. Förutsättningarna är goda, men man ska komma ihåg att jag fick till ett fantastiskt race där nere förra året – och vädret var fantastiskt och hur det blir på söndag har jag inte kollat, jag vill inte lägga onödig energi på saker man inte kan påverka. Det är inte alla dagar man får en toppendag, och jag har redan haft ganska många sådana i år, men jag hoppas det finns en kvar, säger Gerdevåg till Konditionsbloggen.
Hur har du laddat för Frankfurt?
– Jag har kört lite längre pass, lite mer mängd i veckorna. Jämfört med i somras har det inte blivit lika mycket fart. Och nu på slutet har jag börjat vila mer.
Ni är många Örebrolöpare på plats (se nedan), kan det vara en hjälp?
– Det beror på hur de andra tänker springa. Jag har tänkt mig att ha en så jämn fart som möjligt, och ha krafter kvar sista 30 när loppet börjar på allvar. Det gäller att ha flyt fram dit, och sedan kan man börja grotta ned sig. Några grabbar från Örebro är väldigt snabba, så gentemot dem gäller det at ha bromsen i första halvan, man får inte gå för fort. Jag kan inte gå med dem om de speedar på nedåt 1.20. Målet är att passera halva som snabbast på 1.21.30 eller 1.22. Man får inte närma sig halvmaratonfart (Gerdevågs distriktsrekord från i våras ligger på 1.17.48), får då går det för fort. Tre-fyra minuter långsammare än halvmarafart är nog vad man kan få ut av kroppen på en optimal dag. Men visst, det är många från Örebro som tänkt gå under 2.50 eller 2.45, och man kan ta viss hjälp av de som springer i samma fart som man själv tänkt. Men man får inte bry sig för mycket heller, för det kan växla extremt mycket under loppet. Man får försöka gå in i sin lilla bubbla.
Är det svårt?
– Ja, man kan vara jättepigg första 15. Det är en stor tävling, mycket folk och man är taggad. Det gäller att springa kontrollerat, vara smart. Just på stora maratonlopp utomlands tycker jag inte placering spelar någon roll, utan det är tiden som är det viktiga. När man springer SM i Stockholm marathon kanske man bevakar någon placering på slutet (Gerdevåg tog SM-brons 2012), men sånt tänker jag inte alls på nu.
Med ett lopp kvar på säsongen, vilken har varit höjdpunkten hittills?
– Det har varit många. Halvmaran på Kungsholmen, SM-milen, 3 000 meter i Göteborg … Jag hade hoppats springa en mil under 35 minuter i år också, men det gick inte. Jag borde ha försökt någon gång till i april/maj, när formen var som bäst. Men å andra sidan gjorde jag flera under 36 i år och tidigare har jag aldrig varit under 37. Och så klarade jag ju målet att persa på alla distanser. Så jag är jäkligt nöjd med 2015, hittills.

Förutom Gerdevåg är ytterligare 21 länslöpare anmälda till Frankfurt (och totalt 157 svenskar), och bland dem flera tunga namn som distriktsrekordhållaren Mikaela Kemppi, ultralandslagsmannen Sören Forsberg, Mattias Nätterlund och Ludvig Börjesson som radat upp fina resultat i långloppscupen i år, och dokumenterade elitmotionärer som Antje Torstensson och Fredrik Johnsson. Ja, de enda riktigt tunga länsnamnen som saknas är topptrion i herrstatistiken i år. Erik Anfält som istället springer springer i Valencia om tre veckor, Jonas Rosengren som kutade i Berlin förra månaden istället, och Bob Impola som ju mest är längdskidåkare men dyngade på med fina 2.43.20 i maratondebuten i Stockholm i maj.

Gerdevåg har persat på:
800 meter: 2.23,94 (näst bäst i distriktet i år bakom Erika Bergentz); ingen uppgift om tidigare resultat.
800 meter inne: 2.14,16 (bäst i distriktet i år); tidigare 2.17.38.
1 000 meter inne: 3.01,06 (bäst i distriktet i år); ingen uppgift om tidigare resultat.
1 500 meter: 4.32,06 (bäst i distriktet i år); ingen uppgift om tidigare resultat.
1 500 meter inne: 4.37,57 (näst bäst i distriktet i år bakom Bergentz); ingen uppgift om tidigare resultat.
3 000 meter: 9.38,85 (bäst i distriktet i år); tidigare 10.57,80.
3 000 meter inne: 10.18,80 (bäst i distriktet i år), ingen uppgift om tidigare resultat.
5 000 meter: 17.01,28 (bäst i distriktet i år); tidigare 19.03,38.
10 000 meter: 35.12,38 (bäst i distriktet i år); tidigare 37.36,10.
10 km landsväg: 35.27 (bäst i distriktet i år); tidigare 38.00 (?).
Halvmaraton: 1.17.48 (distriktsrekord); tidigare 1.19.00.
Plus distriktsrekord på 3×1 500 meter med Bergentz och Lisa Brorson, 14.58,07.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

4 reaktioner till “Jagar tredje distriktsrekordet och tolfte perset i år: "Hoppas det finns en toppendag kvar"”

  1. Hoppas vår coach och laguttagare Fredrik Johnsson springer fort i Tyskland medan vi springer stafett i höstmörkret i Småland!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *