Rosdal avstår korta terräng-SM: "Inte fått till mjölksyraträningen"

I helgen är det dags för terräng-SM i Uddevalla. För KFUM Örebro-löparen Linus Rosdal, 23, har den tävlingen varit rena framgångssagan. 2013 vann han juniorklassen, och i fjol följde han upp med ett silver som han – på grund av betydligt starkare konkurrens – värderade ännu högre. Men det var alltså som junior. Vid årsskiftet klev Rosdal upp i seniorklassen, och sedan dess har han förvisso hunnit med att bli bäste svensk i Lidingöloppet, men på SM ser konkurrensen helt annorlunda ut. Konditionsbloggen ringde upp Rosdal för att höra om hans känslor inför helgen (och fick en liten nyhet som bonus; se rubriken och tredje frågan).

– Terräng-SM har helt klart blivit årets höjdpunkt för mig eftersom det är den tävlingen som gått bäst. Men det kommer bli tufft som förstaårssenior, det är en helt annan konkurrens här än på Lidingö. I princip alla starka, svenska löpare är med, från våra bästa maratonlöpare till de starkaste medeldistansarna. Det blir supertufft, men det är det som är skoj också, säger Rosdal till Konditionsbloggen.
Är Abraham Adhanom favorit?
– På fyran (fyrakilometersloppet går på lördagen), men på tolvan (tolvkilometersloppet avgörs på söndagen) såg jag att ”Musse” (Mustafa Mohammed) anmält sig, och kommer han till start är han favorit. Han har varit mycket skadad på slutet, men om han ställer upp så är han bra nog för att vinna, skulle jag tro.
Vad har du för målsättning?
– Topp tio skulle jag vara nöjd med. Jag kör bara tolvan eftersom jag inte fått till den mjölksyraträning som krävs för fyran. Det borde också öka chanserna, eftersom jag kommer fräsch till tolvan.
Ja, du hade stora skadeproblem i våras, hur är läget nu?
– Jag hade problem med fötterna som hängde i ganska långt in på sommaren. Men jag har kunnat köra på ganska hårt efter Lidingö, och det bådar gott. Skönt att äntligen kunna träna som man vill. Jag hade en tanke att springa Hässelbyloppet förra helgen, men jag kände att jag ville få till träningen istället för att behöva dra ned på den inför ett lopp. Jag satsade på att få tre-fyra riktigt bra träningsveckor istället.
Vad säger du om banan?
– Jag har faktiskt inte åkt och provsprungit den, men enligt arrangören är det 80 procent grus och 20 procent gräs, och så mycket fast underlag gynnar väl inte riktigt mig. Jag brukar göra bäst ifrån mig på gräs, och tycker det är tråkigt att det är så mycket fast underlag. Nu lär det gå undan rejält.
Vad tror du om taktiken?
– Adhanom gillar att sätta tempo, så det lär gå undan från start. För min delgäller det att hålla mig lugn och inte lockas att gå med. Jag ska vara realistisk och plocka placeringar i slutet istället. Det var så jag gjorde på Lidingö, det är en nyckel till ett bra lopp för mig. Det är lätt att ryckas med, men man får försöka hålla igen.
Vad händer sedan, når du en topp tio-placering lär du ligga bra till för NM-truppen (upp till åtta svenska herrar kommer bli uttagna till nordiska mästerskapen i Göteborg den 7 november), va?
– Om jag springer riktigt bra, så kanske. Men de brukar ofta ta in sådana som har meriter, välja dem före en sådan som mig. Så det blir nog svårt att få en plats, men man ska aldrig säga aldrig.
Och annars?
– Jag hade en tanke på en halvmara i San Sebastian (29 november), men jag tror inte att det blir något. Men det blir ingen vila heller, utan jag kommer gå direkt på grundträning, träna hårt och mycket så att jag kan komma väl förberedd till nästa säsong. Där bli det ungefär samma upplägg som jag skulle haft i år, om jag inte blivit skadad, med målet att springa bra på 10 000 meter och halvmaran tidigt på säsongen och i terrängloppen på hösten.

Så gick det för länslöparna i terräng-SM förra året (tre guld, tio medaljer):
Guld: Erika Bergentz, KFUM Örebro (K40), Rose Marie Enmalm, IF Start (K60), KFUM Örebros P15-lag (Jack Karlsson, Jonatan Gustafsson, Tobias Tranderyd).
Silver: Ann-Britt Eriksson, IF Start (K65), Per Sjögren, KFUM Örebro (M35), Ulf Hallmén, Hagaby Goif (M45), Nils Rune Andersson, Kopparbergs IF (M75), IF Starts K35-K75-lag (Marie Dasler, Rose Marie Enmalm, Ann-Britt Eriksson), Hällefors Louise Wiker som del 
i Hässelbys damlag.
Brons: Sabina Forsberg, Glanshammars IF (F16).

Länslöparnas tidsprogram i helgen:
Lördag:
12.00: Damer, veteraner, K35-K70 (med Erika Bergentz i K40 och Rose-Marie Enmalm i K60, båda regerande mästare).
12.30: Herrar, veteraner, M60-M80 (med Tauno Mertala i M60).
14.10: Damer, fyra kilometer (Louise Wiker, som i fjol var med i Hässelbys SM-silver-lag).
14.40: Herrar, fyra kilometer (Linus Rosdal anmäld men ej till start).
15.40: P15, fyra kilometer (med Ola Tyrsmo).
16.40: P16-P17, fyra kilometer (med Haben Kidane i P17-klassen och Jack Karlsson, Tobias Tranderyd och Jonatan Gustafsson i P16-klassen; som i fjol tog SM-guld i lag i P15-klassen).
Söndag:
11.30: P19, sex kilometer (med William Fransson).
13.40: Damer, åtta kilometer (Louise Wiker).
14.30: Herrar, tolv kilometer (med Linus Rosdal, Martin Regborn och Haben Kidane).

Publicerat av

En kommentar till “Rosdal avstår korta terräng-SM: "Inte fått till mjölksyraträningen"”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.