Dags för oktobermara i november: "Kommer kunna gå fortare"

På söndag är det dags för del ett av tre i 114sports maratonserie. Den Frövibaserade klubben, under ledning av Ola Nordahl, arrangerar tre maratonlopp inne i Tybblelundshallen i Örebro i vinter, på en 193 meter lång bana som löps 218 varv (efter att de inledande 121 meterna avverkats). Det första går under namnet Oktorbermarathon eftersom det enligt den ursprungliga planen skulle ha löpts på lördag, men på grund av en dubbelbokning blir det nu i stället alltså av på söndag, den 1 november. 35 löpare var anmälda när jag pratade med Nordahl i går.
– Det var några som blev tvungna att lämna återbud när vi bytte från lördag till söndag, men de flesta kunde byta. Det var ändå tråkigt, för lördag är en bättre dag ur resesynpunkt för de som kommer långväga, säger Nordahl till Konditionsbloggen.
I Decembermarthon förra vintern, som var premiären och det hittills enda maratonloppet som avgjorts in i Tybblelundshallen, kom 59 löpare till start. Nu ser det alltså ut att bli något färre, även om Nordahl hoppas på ett antal efteranmälningar.
– Det gör att det inte kommer bli lika fullt på banan som då, det kommer bli lite luckor och kommer att kunna gå fortare, säger han.
Kumlas Tomas Fridh, 42, vann på 3.12.52 då. Hallrekord, förstås.
– Han kan nog göra under tre nu. Ivan Bretan (50 år, från Stockholm) är också snabb och Hasse Byrén (50 år, från Örebro) kan ju springa fort om han vill och är fräsch i benen, säger Nordahl.
Vid Decembermarathon förra året intervjuade jag Stig Söderström, 82. En krutgubbe från Kvarnsveden som är Sveriges näst meste maratonlöpare genom tiderna. Då gjorde han sitt 774:e lopp över 42 195 meter eller mer – nu närmar han sig med stormsteg 800.
– Han räknade med att jubileumsloppet skulle bli i Skövde sextimmars i mars. Däremot får vi ett annat jubileum på söndag då Jan Paraniak (65 år, från Huddinge) gör sitt 200:e maraton, säger Nordahl.
Oktobermarathon följs av Decembermarathon den 27 december och Februarimarathon den 27 februari. Det blir priser till de tre med snabbast totaltid över alla tre marorna, samt till den som springer jämnast.
– Så man har chansen att ta ett pris även om man springer på sex timmar. Än så länge är det bara fem stycken som anmält sig till hela serien, men det är säkert flera som kommer att känna av i helgen, och om det går bra anmäler de sig till de två andra också, säger Nordahl.

Krutgubben Stig Söderström hade inga som helst bekymmer att avverka 218 varv i Tybbellundshallen i december i fjol.  Foto: Jonas Brännmyr
Krutgubben Stig Söderström hade inga som helst bekymmer att avverka 218 varv i Tybbellundshallen i december i fjol. Foto: Jonas Brännmyr
Runt, runt gick det vid Decembermarathon 2016. Tomas Fridh (nummer 194) vann.  Foto: Lennart Lundkvist
Runt, runt gick det vid Decembermarathon 2016. Tomas Fridh (nummer 194) vann. Foto: Lennart Lundkvist

Orienteringsförbundet fortsätter för övrigt att släppa nyheter dag för dag just nu. I går avslöjades både juniorlandslagstruppen 2016 (där juniorvärldsmästaren Andrea Svensson, som vid årsskiftet går in på sin sista säsong som junior förstås finns med) och programmet för elitserien 2017 (snacka om att vara ute i god tid …) där den stora nyheten både nationellt och lokalt är att natt-SM i Östansjö blir en deltävling.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

En kommentar till “Dags för oktobermara i november: "Kommer kunna gå fortare"”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *