Impola slog Danielsson i tunneln: "Perfekta förhållande"

Dagens nyhet om att SVT sänder norska skidpremiären i helgen (dock inte fredagens lopp i klassisk stil) trissar upp skidtemperaturen ännu lite mer så här i varmaste (!) november. Även finländarna kör ju premiär i helgen, i Olos, medan ryssarna och svenskarna går loss i Vershina Tea respektive Bruksvallarna nästa helg (ja, några svenskar och en hel del kontinentaleuropeiska och nordamerikanska åkare väljer istället Gällivare den helgen).
Men inne i skidtunneln i Torsby är tävlingssäsongen redan igång. På tisdagskvällen kördes en testtävling där inne med åkare framför allt från Torsbys och Östersunds skidgymnasier, samt från Torsbyklubben SK Bore. Kopparbergsbördiga långloppsräven Bill Impola sorterar in under den senare kategorin, och körde in på andra plats, närmast före Garphyttans Filip Danielsson, som tillhör den första kategorin då han är inne på sista året på Stjerneskolan i Torsby (och som junior).
Impolas 23-årige klubbkompis Oscar Persson vann tiokilometersloppet i fri stil på 23.55, 40 sekunder före Impola och ytterligare 41 (alltså 1.21) före Danielsson. Zinkgruvans Marcus Johansson, som vann SM-guld i sprint i yngre juniorklassen (H18) förra vintern, var nia, slagen med drygt nio minuter, och Garphyttans Markus Lennartsson 14:e, ytterligare en halvminut bakom. Vansbros Mora Olsson tog hem damernas lopp över halva distansen på 14.16, Zinkgruvans Daniela Bjärmark blev åtta, 1,5 minuter bakom.
– Vi strävar efter att göra tävlingen större till nästa år, då vi ser att konstsnö och natursnö är en bristvara såhär tidigt på säsongen när vi kan erbjuda perfekta förhållanden, säger arrangören till sweski.se.

Skrev ju en längre text om Garphyttans nyblivne senior Axel Ekström i papperstidningen förra fredagen (den går fortfarande att köpa som e-tidning på na.se) och för åkare av hans kaliber blir tävlingarna i ”Bruks” naturligtvis extra viktig. Sverige har åtta herrar i A-landslaget (vissa, som Emil Jönsson, Johan Edin, Simon Andersson och Teodor Peterson, dock mer inriktade på sprint) och elva herrar i utvecklingslandslaget (där Jesper Modin, Gustaf Nordström och Anton Lindblad satsar mer på sprint), men bara sex platser i var och en av vinterns världscuptävlingar.
Bakom Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Martin Johansson och Anders Svanebo finns alltså två platser att slåss om för de åtta i utvecklingslandslaget (och de som står utanför), undantaget då tävlingarna i Falun i februari, där Sverige dessutom får ställa upp med tio extra åkare i ett nationellt fält, men de är ju en bit bort … På Fis-rankningen är Ekström just nu 25:e svensk (ett år yngre klubbkompisen Filip Danielsson är 19:e!), men då finns en hel del sprinters och numera ej världscupsatsande åkare som Daniel Richardsson, Johan Olsson, Lars Nelson och Jörgen Brink före.
Men om Ekström inte får chansen i världscupen, då? Tja, då väntar främst skandinaviska och svenska cuptävlingar. Skandinaviska cupen avgörs i finska Vuokatti i mitten av december, i Östersund i början av januari och i estniska Otepää i mitten av mars. Den svenska cupen avgörs över fyra helger, i Idre i början av december, i Östersund i samband med skandinaviska cupen, i Hudiksvall i mitten av feruari och i Torsby i slutet av mars. SM körs i samband med SM-veckan i Piteå i slutet av januari, förutom sprintstafett och 50 kilometer som avgörs i Gällivare de första dagarna i april. Och så är det U23-VM, samtidigt som junior-VM, i rumänska Rasnov i slutet av februari. Så ja, det kan bli en och annan tävling ändå …
Sedan i måndag befinner sig hela A- och utvecklingslandslagen, minus Halfvarsson (sjuk) och Hellner (hemma i Gällivare), inklusive Ekström i Idre, där de lyckats skapa en slinga på 2,6 kilometer skejt- och klassiska spår, trots den varma hösten, rapporterar Svenska skidförbundet på sin hemsida.
Låt skidsäsongen dra igång!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *