Helgens höjdare – får rekordplaketten 29 år för sent: "Räknades inte då"

1. Triumfglasspelen
Det är inte varje vecka en friidrottstävling riktad mot ungdomar under uppstarten av inomhussäsongen är det hetaste som händer i konditionsidrottsväg i länet (gudskelov!), men just den här helgen är det tunt med tävlingar. Och visst finns det en fin liten duell att se fram emot mellan Haben Kidane och Martin Regborn på 1 000-metersloppet. Vid 15-tiden på lördagen, i Tybblelundshallen. Jag skrev lite mer om det redan i måndags. En annan höjdpunkt äger rum halvtimmen före, vid 14.30, då Mikael Abrahamsson, då 24 nu 53, får motta en distriktsrekordsplakett 29 år efter sitt livs lopp på halvmaraton, i Karlskoga den 18 oktober 1986 (var det Sme’loppet, månntro?). ”Då räknades inte halvmara som rekord, men det gör det nu”, förklarar Abrahamssons klubbkompis i Åsbro Goif, Triumfglasspelens tävlingsledare Börje Nordin, i ett mail till NA. Abrahamssons tid, 1.06.10, har för övrigt ingen varit i närheten av sedan då, 1986. Fram till i våras, då Linus Rosdal gjorde 1.08.52 i Haag var Johan Hagerlunds 1.09.07 från 1993 bästa tiden i distriktet efter Abrahamsson lopp (tidigare har dock Åsbroms Patrik Johansson, orienteringsvärldsmästaren Jörgen Mårtensson när han tävlade för Almbyu och KFUM Örebros Lars Hagberg gjort tider på 1.08 blankt eller bättre), och i Åstadsloppet i höst följde ju Erik Anfält upp med 1.08.49. Och då saknas alltså ändå 2,5 minuter ned till Abrahamsson som får en välförtjänt hyllning så här 29 år för sent.

2. Världscuppremiären i Kuusamo
Nej, det blev ju ingen Axel Ekström i den svenska truppen, men visst kommer det ändå bli härligt med världscuppremiär. Kommer Johaug dominera i Björgens frånvaro eller kan Kalla vara med och hugga om kungatiteln? Är Northug helt överlägsen i år och vem blir bäste svensk när Richardsson mest värmer för La Sgambeda och både Hellner och Halfvarsson står över – kommer någon ens bli topp 20? Ja, årets säsong är ett oskrivet kort, och det är bara att glida ned i soffan och zappa in Vinterstudion.

3. Axelsson i Hamar
Adam Axelsson har presterat riktigt fina tider på de kortare distanserna (som han främst fokuserar på i år) i uppstarten av säsongen, och i helgen är det dags för säsongens tredje deltävling i norska cupen, i Hamar. Sedan är det bara tre veckor kvar till allround-SM, där Axelsson mycket väl kan kamma hem en hel radda medaljer bakom favoriten David Andersson.

Publicerat av

En kommentar till “Helgens höjdare – får rekordplaketten 29 år för sent: "Räknades inte då"”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *