Impola plockade ned Richardsson – tolva i premiären

Bill Impola slutade på tolfte plats när säsongens första individuella deltävling i långloppsvärldscupen, det från 35 till 24 kilometer förkortade La Sgambeda i italienska Livigno, avgjordes på söndagen. Impola tvingades släppa tätgruppen i sista riktiga motlutet, två kilometer före mål. Åtta åkare orkade backen, och höll ihop in på upploppet där alla slutade inom tre sekunder bakom segraren John Kristian Dahl, som spurtade bäst. OS-guldmedaljören Jevgenij Dementiev tvåa före Johan Kjølstad. Bakom topp åtta fanns ytterligare sex åkare inom en halvminut från Dahl, bland dem alltså Impola på tolfte plats. En placering som gjorde honom till näst bäste svensk (bakom sexan Fredrik Byström) och näst bäste åkare i sitt lag (bakom fyran Morten Eide Pedersen); i båda fallen precis före Daniel Richardsson, som fick ge sig och slutade sju sekunder bakom Impola. Den dubble OS-guldmedaljören Richardsson satsar ju helhjärtat på långloppen i år, men verkar alltså ha en del kvar att lära. Eller också handlade det bara om att Richardsson blev lite tröttare än sin kollega från Kopparberg, som Konditionsbloggen fick tag på nu på eftermiddagen.

– Både Daniel och jag fick ge oss i sista backen. Han blev också trött, kanske lite mer än jag, säger Impola till Konditionsbloggen.
Hur utvecklade sig loppet annars?
– Det funkade bra för min del. Var inga större incidenter förutom att jag slog undan båda stavarna och låg och kravlade på väg mot första varvningen, så andra varvet fick jag ägna mig åt att ta mig fram i klungan igen. Tredje och fjärde varvet (tävlingen kördes över fyra varv på en sexkilomtersbana) skruvades tempot upp rejält, och det var en hel del folk som droppade av. Jag fick ge mig på toppen på sista backen. Jag hade inte det sista trycket som krävdes, och luckan blev för stor för att jag skulle kunna täppa till.  Det var ändå ett okej lopp. Jag är inte nöjd på det sättet, men inte missnöjd heller. Tolva är okej. Jag får försöka hitta det där sista lilla som saknas i träningen fram till nyår, och hitta en bra form till januari och februari (då det är fem tävlingar på sex helger).
Ja, vad händer nu?
– Jag åker hem i morgon bitti, och sedan är jag hemma i Sverige och tränar tills det drar igång igen i januari (med tjeckiska Jizerska padesatka den 10 januari). Jag hoppas att det blir en hel del tävlingar också, som träning, men jag har inte bestämt vilka det blir än.

Örebrobaserade laget Team Skistart.com, då? Jo, Karlslunds Linus Larsson närmar sig första topp 50-placeringen, som jag skrev i går. Var 65:a i dag, 1.24 bakom 50:e-placerade Vasaloppsbekantingen Audun Laugaland (minns hans mäktiga utbrytning som nästan höll häromåret). Kalle Gräfnings blev 45:a och Martin Holmstrand 58:a. På damsidan fortsatte nyförvärvet Sara Lindborg att visa kalss och fanns med i täten i princip hela vägen (av resultatlistan att döma). Fick släppa 33 sekunder på tätgruppen (sex åkare inom fyra sekunder med Katerina Smutna först, före Britta Johansson Norgren och Justyna Kowalczyk) och var närmast där bakom, som sjua. Lindborg var tredje bästa svensk bakom Britta och Lina Korsgren.
Och så har resultaten från prologen kommit, med tider och allt. Impolas Team Exspirit var 15 sekunder bakom Team United Bakeriers på herrsidan (vilket multipliceras med tre), men tappade på att Seraina Boner släppte 24 sekunder mot täten i damloppet. Skistart slutade på en finfin sjundeplats.

I Idre avslutades klassiska Idre-Särnatävlingarna med den något udda distansen tre kilometer (fast banan lär visst ha varit 3,37 kilometer) för såväl seniorer som juniorer. Axel Ekström stod över bland seniorerna, men Filip Danielsson följde upp fredagens fjärdeplats i sprint och lördagens andraplats i distansloppet i fristil med en ny andraplats, nu i klassisk stil. Faktum är att Filip knäckte Ulricehamns Viktor Thorn med 7,5 sekunder, men ändå fick ge sig med två sekunders marginal mot Offerdals Max Novak, som skrällvann. En liten skräll också att Garphyttans Marcus Lennartsson lämnade flera potentiella JVM-åkare bakom sig när han knep fjärdeplatsen, mindre än sju sekunder bakom JVM-medaljkandidaten Thorn. Zinkgruvans sprintspecialist Markus Johansson tolva, 33 sekunder bakom Novak. Notera dock att den här tävlingen inte räknades in i någon cup.

David Andersson avstod från söndagens tävlingar i Novemberlöpet hemma i Trollhättan efter att ha brutit 1 500-metersloppet på lördagen. Oklart varför. Skada? Sjukdom? Planerat att kliva av? Bloggen får återkomma i ärendet.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *