Nu avgörs kampen: Vilken är länets bästa långlöparklubb?

Örebro AIK eller IF Start? Det är frågan alla ställer sig inför Lucialoppet i Vretstorp på lördag, säsongens 28:e och sista deltävling i långloppscupen. För både på herr- (Erik Anfält) och damsidan (Mikaela Kemppi) är cupen avgjord sedan länge, men när det gäller bästa klubb lever den i allra högsta grad. IF Start, som vann titeln som länets bästa långlöparklubb åtta år i rad 2003 till 2010, toppar tabellen på 2 268 poäng, men Örebro AIK, som vunnit de senaste fyra åren är bara 23 poäng bakom (har 2 245) efter att ha tagit in 167 poäng bara på Hostruset, Kilsbergsleden och terräng-DM (så 23 poäng är inte mycket, allt avgörs verkligen i sista deltävlingen).
Poängen i långloppscupens lagtävling är, om man räknar bort stafetterna, det sammanlagda antal poäng som alla klubbens löpare samlat i åldersklasserna under året. Därmed finns det mycket poäng att hämta inte minst i de äldsta åldersklasserna, där det ofta är mycket få deltagare (Storådalens Birgitta Jansson, 73, är till exempel årets bästa poängplockare alla kategorier med 80 poäng, hon har vunnit samtliga 13 tävlingar hon ställt upp i, i D70-klassen).
Vad betyder då den här lagtävlingen? Jo, en hel del i form av prestige, visar det sig. ”Det vore väl underbart om vi tillsammans kunde ta hem den femte bucklan och få fira detta med en föreningsfest i vår”, skriver Örebro AIK på sin hemsida. ”Ja, detta blir nog ett lopp av episka proportioner. Det snackas om busslaster med Örebro AIK:are, så detta blir nog ett slag större än de i Sagan om ringen, men vi får väl hålla tummarna för att de goda segrar även här, det vill säga IF Start”, raljerar Johan Ingjald i IF Starts forum. Kampen gör också att Lucialoppet 2015 kommer bli större än någonsin. ”Förra året sprang 104 löpare i mål, vilket då var rekord. När anmälningstiden gick ut i torsdags var det 159 anmälda”, skriver Per Börjesson i arrangörsstaben i ett mail.
Lucialoppet avslutas med prisutdelning i långloppscupen, vilket förstås också lockar en del extra deltagare. Av topplöpare är Kemppi, Haben Kidane, Sören Forsberg och VM-triathleten Morgan Pätsi föranmälda.

För övrigt har nu startlistan kommit till morgondagens premiär i skandinaviska cupen, och det är nu helt klart att Garphyttans Axel Ekström kommer till start, som en av 21 svenskar. Ekström går ut som nummer 42 av 185 startande över 15 kilometer i klassisk stil i finska Vuokatti. Tävlingarna fortsätter med sprint i fri stil på lördag och 15 kilometer i fri stil på söndag. Ekström har tidigare gjort sex starter i skandinaviska cupen, med en 42:a-plats över 15 kilometer i fristil i Lillehammer i fjol (vilket också var hans landslagsdebut; den här gången liksom flera gånger tidigare kör Ekström i cupen utanför landslaget) är bästa resultatet hittills.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *