Kemppi ur form – sprang ändå hem cupen åt ÖAIK: "Vad gör man inte för klubben?"

Det var spännande inte in det sista. Eller kanske inte alls. Örebro AIK fullständigt detroniserade IF Start i Lucialoppet, och tog hem lagtävlingen i långloppscupen 2015. Med fyra deltävlingar kvar av cupen hade Start ett försprång på 167 poäng, men inför finaltävlingen, Lucialoppet i Vretstorp i dag, var det nere i 23 – och då lastade ÖAIK in hela sitt tunga artilleri för att ta säkra femte raka titeln. Bland dem klubbens båda landslagslöpare Erik Anfält och Mikaela Kemppi (som sedan länge säkrat de individuella totalsegrarna i tävlingen) och namn som säsongens stora löpkomet Mattias Nätterlund, VM-triatleten Morgan Pätsi och kommunalrådet Sara Richert. Bland många andra.
ÖAIK lassade in hela 215 poäng, och trots att även Start mobiliserat var de inte i närheten av att kunna svara. Stannade på 116 i dag och 2 385 sett över hela säsongen, 76 efter Örebro AIK:s 2 461. Vilka klubbar som jagar där bakom? Tja, Östansjö säkrade tredjeplatsen på 2 113 poäng medan IFK Nora var ljusår efter som fyra på 707.
Kemppi noterade 37.48 på milen, över två minuter från vårens personliga rekord-notering, men vann ändå 54 sekunder före klubbkompisen Erica Lech och ytterligare 24 före trean, Kumlas Åsa Höög. ”Jag är egentligen inte alls i form, men vad gör man inte för klubben?”, frågade Kemppi retoriskt när NA:s reporter Samuel Borg grattade till segern (läs mer om det i söndagens pappers-NA).
Anfälts tid 32.55, 14 sekunder före Mariestads Andreas Magnusson och 1.38 före Haben Kidane. Kanske något att lägga in till Anfälts fördel på pulsklockekontot?

SK Winners David Andersson noterade 1.12,92 över 1 000 meter i världscupen i Heerenveen och slutade på 44:e plats av 48 startande. I morgon avslutas tävlingarna i Nederländerna med ett 1 500-meterslopp.  Däremot kom inte Adam Axelsson till start i helgens deltävling i norska cupen. Det gjorde däremot hans klubbkompisen David Hjalmarsson, som körde 500 meter på 39,90 och 3 000 på 4.15,93, hans bästa tider hittills i vinter (men då har han tävlat väldigt sparsamt). Nästa vecka lär alla tre plocka lagtempo-SM-guld ihop (eller smyger Johan Röjler in på en plats?).

Hasse Byréns jakt mot distriktsrekordet i 24-timmarslöpning är riktigt spännande att följa live. Hasse ligger just nu, efter drygt elva av 24 timmar, på nästan exakt samma snittid som Sören slutade på (6.21 respektive 6.22 per kilometer), och har följaktligen hunnit avverka drygt 106 kilometer. Men än är inte hälften gjort och nu börjar de jobbiga nattimmarna …

Garphyttans Axel Ekström stod över dagens sprint i skandinaviska cupen, men finns med som en av 228 i startlistan inför morgondagens 15-kilometerslopp i fristil. Däremot tävlade ett år yngre klubbkompisen Filip Danielsson på lördagen, vann första dagen av klassiska Björnjakten i Älvdalen, och går ut i 47 sekunders ledning i söndagens jaktstart efter att ha kört ifrån närmast jagande Martin Herbert, Sundbyberg, över 7,5 kilometer fristil. Ännu ett år yngre Gif-åkaren Adam Gillman fyra, 1.17 bakom Danielsson. Zinkgruvans Markus Johansson och Garphyttans Marcus Lennartsson nia och tia, runt två minuter bakom. Karlslunds Linus Larsson 15:e i seniorklassen, 1.20 bakom Jimmi Johnsson, normalt lagkompis med Bill Impola i Team Exspirit, över tio kilometer.

Örebro AIK firar femte raka förstaplatsen i långloppscupens lagtävling. Foto: Samuel Borg
Örebro AIK firar femte raka förstaplatsen i långloppscupens lagtävling. Foto: Samuel Borg

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *