Pulsklockan i halvtid – har Gerdevåg avgjort?

Tja, strikt snackat så är det ju först vid 12-tiden i morgon, onsdag, som omröstningen om vem som ska ha NA:s och Löpex Sports Pulsklockan (närmare bestämt en Garmin FR 630 skänkt av just Löpex), priset till 2015 års bästa och populäraste konditionsidrottare från Örebro län når halvvägs. Men om december vore ett maratonlopp så har vi i varje fall passerat 20-kilometersstrecket med råge nu, så det är väl dags att göra en liten avstämning.
Som vanligt passade de flesta (det går bara att rösta en gång per ip-nummer eller så, om jag förstått saken rätt, är gravt oteknisk) på att rösta redan första dygnet, då nästan 900 röster ramlade in. Sedan dess har bara knappt 400 tillkommit under de nästföljande två veckorna. Totalt har nu, när jag läser av omröstningen, 1 234 röster kommit in, fördelat på de fyra kandidaterna.
Eftersom röstfisket i sociala medier varit betydligt större i år (ett exempel här, ett annat här) inbillade jag mig att antalet röster ganska snabbt skulle bräcka fjolårets 1 631, men fortsätter röstningen avta i samma takt som hittills kommer antalet röstande istället att minska något (dock ska man komma ihåg att det var 20 kandidater som mobiliserade släkt, vänner och hejaklackar i fjol, i år bara sex; och vinnande röstmagneten Adam Axelsson svarade för nästan en tredjedel av rösterna ensam).
Hur har själva röstandet utfallit hittills, då? Tja, Josefin Gerdevåg, som har sin beskärda del av facebookkampanjer bakom sig, ryckte till en ledning på runt 70 röster redan första dygnet, och har vid det här laget drygat ut försprånget till över 100. Emilia Fahlin har legat stadigt på andra plats, men jagas nu av Lilian Forsgren, som bara är 35 röster bakom. De tre har tillsammans samlat ihop nästan 70 procent av rösterna, medan männen får dela på resterande 30 (Axel Ekström har inte ens orkat upp i 100 röster än).
Är det då avgjort, har Gerdevåg redan knäckt konkurrenterna? Näe. Både Fahlin och Forsgren agerar på en större arena än Gerdevåg, och droppar exempelvis Fahlins nya, italienska stall omröstningen på sina kanaler kan vad som helst hända, liksom om orienterings-Sverige sluter sig samman bakom Forsgren. December är ju en månad av överraskningar, och den som lever får se.

Läser för övrigt anmälningslistan till allround-SM i skridsko och inser att det, som vanligt, lär bli medaljregn över SK Winner. Klubbens OS-skrinnare David Andersson, som vann rubbet i fjol både på allround- och sprint-SM, är förstås storfavorit också nu, även om Nils van der Poel kanske kan utmana på de längre distanserna (men hur står han sig efter sin nedtrappade träning?). Andersson har ju inte gjort ett enda lopp längre än 1 500 meter i höst.
Adam Axelsson var ju snabbare än van der Poel på 500 och 1 000 meter i fjol, men långt efter på de längre distanserna (Trollhätteåkaren var ju i total jävla särklass på allt över 3 000 meter i Sverige förra vintern, vann junior-VM-guld på 5 000 mter och satte exempelvis säsongsbästa på 10 000 meter i landet med över 25 sekunder när han åkte SK Winners avslutningstävling, vilket väl knappast är ett lopp man toppar formen för), och även om 500 meter körs på allround-SM och räknas in i totalpoängen så delas det inte ut någon medalj på singeldistansen (det görs på sprint-SM senare under säsongen), vilket gör att Axelsson har en rejäl uppförsbacke framför sig om han ska jaga in något annat än brons bakom Andersson och van der Poel i sitt första, riktiga senior-SM.
Någon mer man inte ska räkna bort? TJa, IF THors Erik Wetterdal satte en helt okej 1 500-meterstid i Salt Lake City i oktober, och ska kanske nämnas. Men i övrigt blir det Winner mot van der Poel för hela slanten. Och i lagtempot lär lär Andersson, Axelsson och David Hjalmarsson få köra mot ett gäng juniorer. Där är allt annat än guld … sand.
Mer inför SM när helgen närmar sig!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *