Inget guld för Andersson – och Axelsson strök sig

Förra säsongen tog han samtliga nio SM-guld som var uppe på bordet i skridsko. Men när SK Winners David Andersson i dag inledde årets SM-säsong med att försöka försvara de båda över 5 000 meter och i lagtempo sket det sig direkt. Andersson, som inte tävlat på en längre distans än 1 500 meter i år (men som i lördagens NA berättade att han hade en ”superkänsla” i kroppen som han inte känt på flera år, åtminstone före veckans förkylning med tillhörande bihåleproblem; och som har ett nysatt svenskt rekord på 1 000 meter som bekräftelse på känslan), fick nöja sig med silver på båda distanserna.
Först blev han slagen med nästan nio sekunder över 5 000 meter av förre klubbkompisen Nils van der Poel (som är förstaårssenior men dominerat de längre distanserna i Sverige senaste säsongerna, och visade att formen är intakt trots höstens militärtjänstgöring).
Sedan fick Andersson, tillsammans med Adam Axelsson och David Hjalmarsson, se sig slagna med 4,5 sekunder över lagtempot som mätte 3 200 meter (åtta varv på Ruddalens oval). van der Poel-anförade Trollhättan passade dessutom på att snuva Winner på sitt årsgamla svenska rekord (för klubblag) på distansen med en dryg sekund (då, i fjolårets SM, låg Axelsson hemma och kurerade hjärnskakning, och ersattes av Johan Röjler). Den här gången fyllde Röjler, som inte deltog individuellt, för övrigt ut Winners andralag som slutade på fjärde plats.
Men dagen slutade ändå i dur för Andersson som leder sammandraget i allround-SM med nästan 1,5 poäng efter två av fyra distanser. van der Poel är tvåa och Hjalmarsson trea, dock bara 0,034 sekunder före fyran Erik Wetterdal (Hjalmarsson slog för övrigt till med en tredjeplats på 5 000 meter och kan liksom Andersson lägga två medaljer på nattduksbordet i kväll).
Axelsson? Tja, efter att ha slutat tvåa på 500 meter (men varit över en sekund bakom Andersson) beslutade han sig för att stryka sig från 5 000-metersloppet. Axelsson fick ändå med sig karriärens fjärde senior-SM-medalj, från lagtempot, och kan nu satsa allt på 1 500-metersloppet på söndagen, medan övriga måste ha det avslutande 10 000-metersloppet i bakhuvudet.
I veteran-SM tog Winners Markus Hjalmarsson och Tony Ehrnström silver respektive brons på 1 500 meter, och Hjalmarsson leder allround-SM inför söndagen.

Degerfors Filip Jacobsson fortsätter visa tidig storform. På lördagen följde skidorienteraren upp de båda segrarna i Finland med att krossa sina svenska konkurrenter med nästan tre minuters marginal efter 51 minuters åkning i medeldistanstävlingen i Boden. Av 17 delsträckor (mellan kontroller) var Jacobsson snabbast på elva och tvåa på fyra. I morgon avslutas tävlingshelgen i Boden med långdistans.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *