Bildextra och webb-tv från dramat i Tybblelundshallen: "Egentligen ingen riktig tävlingsgnista"

I dag avgjordes tredje upplagan av Decembermarathon, den andra inne i Tybblelundshallen (och, med Oktobermarathon, den tredje maran i hallen någonsin). Kumlalöparen Tomas Fridh, 42-åringen som tävlar för Stocksäter, var obesegrade i hallen, och tog den här gången tidigt ledningen och höll den tills nästan 200 varv var löpta av de 218,5 – men då brakade hans mage ihop.
– Magen tog stryk, jag vet inte om det var sportdrycken eller vad som hände, säger Fridh till Konditionsbloggen.
När Fridh tvingades börja gå var tvåan Johan Dahl, 33-åring från Fellingsbro (som 2012 satte det där distriktsrekordet i 24-timmarslöpning som Sören Forsberg slog i somras, men som fortfarande är länets näst bästa notering och Sveriges elfte bästa genom alla tider).
– Jag hade egentligen ingen riktig tävlingsgnista i dag, men när jag såg att Tomas kroknade på slutet och jag samtidigt kände mig otroligt stark så tryckte jag på, säger Dahl, som såg helt oberörd ut när han klev åt sidan efter att ha fullbordat de 42 195 meterna, till Konditionsbloggen.
Fridhs hallrekord på 3.08.26 stod sig dock. Dahl vann på 3.12.21, Fridh tvåa på 3.16.26 (vilket gör att han leder Marathonserien överlägset efter två av tre deltävlingar) och Emil Falkek, Falkenberg, trea på 3.20.22. Vingåkers Victoria Borg gjorde som i Oktobermarathon och tog hem segern igen, nu med över halvtimmens marginal ned till tvåan Anna Ådefors, Årjäng. 3.27.25 respektive 4.00.13. IF Starts Elias Zika, 34, vann halvmaratonklassen på 1.22.48 och Storådalens Tina Forsberg vann tretimmarsklassen på drygt 28 750 meter.
Men största vinnaren var Faluns Stig Söderström, 72, som tog sig runt de 42 195 meterna på 5.44.27 och nu bara har en handfull lopp kvar tills han passerar sin drömgräns: 800 maraton.
Bytte också några ord med arrangören Ola Nordahl, som lät meddela att Decembermarathon kommer leva vidare men att Marathonserien förmodligen inte gör det (alltså ingen mer Oktobermarathon eller Februarimarathon efter årets säsong). Han är mer sugen på spektakulära lopp som Svampen marathon och Örebro backyard ultra.
Läs mer från Decembermarathon i måndagens pappers-NA (som går att köpa som e-tidning på na.se) och se bilerna nedan. Jag passade även på att filma lite, och webbtvklippet kan ni se på Youtube här (har fortfarande inte lyckats få det att fungera med inbäddningar här på bloggen).

I Skinksvängen, Degerfors OK:s traditionsenliga annandagstävling, tog Djerfs Per Jansson en högst väntad seger (på julafton vann han lika väntat Djerfs julaftonsorientering). Men den verkliga vinnaren var Filippa Johnson, som förvisso hade längst löptid av alla, men som vann utlottningen av skinkan.

I Arboga avslutade visade Martin Regborn vem som var landslagsorienteraren i startfältet när han tog hem Julserien genom en tredje seger på fyra deltävlingar (i den fjärde, som han sprang som en del av ett långpass, blev han tvåa …) för maximala 180 poäng i sammandraget (där man räknar bort sin sämsta deltävling). Regborns klubbkompis i Hagaby, Linnéa Holmqvist, vann finalen, men det var Milans Josefin Erlandsson som tog hem totalsegern på damsidan.

Och i rarajiparin tog hemmalaget (med bland andra Håkan och Johan Röjler) hem segern för Örebro rarajipari.

Victoria Borg fyller på förråden på väg mot andra raka segern i Tybblelundshallen.  Foto: Jonas Brännmyr
Victoria Borg fyller på förråden på väg mot andra raka segern i Tybblelundshallen. Foto: Jonas Brännmyr
Tomas Fridh tvingades växla över till gång när magen kraschade, och fick nöja sig med en andraplats i årets Decembermarathon.  Foto: Jonas Brännmyr
Tomas Fridh tvingades växla över till gång när magen kraschade, och fick nöja sig med en andraplats i årets Decembermarathon. Foto: Jonas Brännmyr
Stig Söderström, på väg mot 800 maratonlopp.  Foto: Jonas Brännmyr
Stig Söderström, på väg mot 800 maratonlopp. Foto: Jonas Brännmyr
Arrangören Ola Nordahl laddar om för Svampen marathon, som är ett succélopp redan på förhand.  Foto: Jonas Brännmyr
Arrangören Ola Nordahl laddar om för Svampen marathon, som är ett succélopp redan på förhand. Foto: Jonas Brännmyr
Johan Dahl korsar mållinjen som segrare.  Foto: Jonas Brännmyr
Johan Dahl korsar mållinjen som segrare. Foto: Jonas Brännmyr
Johan Dahl pustar ut och ger segerintervju.  Foto: Jonas Brännmyr
Johan Dahl pustar ut och ger segerintervju. Foto: Jonas Brännmyr

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *