Helgens höjdare – skidor, skidor, skidor

1. Axa ski marathon
Den svenska långloppssäongen har ju tjuvstartat med Vålådalen classic, men i helgen kickar den av på allvar med Axa ski marathon i Falun. 42 kilometer som preliminärt kommer att avgöra över drygt åtta varv på en knappt fem kilometer långa slinga. Tävlingen är dessutom genrep inför Jizerska padesatka, som inleder långloppsvärldscupens svintuffa tävlingsschema i januari och februari. Bob och Jack Impola dominerade den svenska cupen förra året, men nu är bara deras bror Bill föranmäld. För Team Skistart.com gör både Kristina Roberto och Olivia Hansson intressanta årsdebuter. Ja, det finns mycket att se fram emot på söndag.

2. Morapinglan
De skidåkare som inte vill åka 42 kilometer väljer istället med fördel Morapinglan, en av säsongens största tävlingar på ungdomssidan. 23 skidåkare från från Garphyttan, 13 från Zinkgruvan och två från Almby finns med i anmälningslistan, med Gifs junior-VM-åkare Filip Danielsson och Zifs regerande svenska sprintmästare Markus Johansson som hetaste namnen. Totalt snackar vi 648 skidåkare som kör klassisk stil med intervallstart på lördagen och jaktstart i fristil på söndagen.

3. Ingen tävling är också en tävling?
Viktiga observationstävlingen i skidorientering, inför alla vårens mästerskap, som skulle ha körts i Bollnäs i helgen är inställd, och något Ice race vintage blir det inte den här helgen heller. Men nästa, kanske, om kylan håller i och snön inte förstör isarna. Men, med snön som fallit går det ju alltid att ge sig ut på skidorna i helgen istället. Eller att bänka sig framför Tour de ski …

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *