Roberto inför varvsnurret i Tjeckien: "Van att gå in i ett mood och bara åka"

Jizerska padesatka, det klassiska tjeckiska långloppet som är andra deltävlingen i långloppvärldscupen, blir av på söndag – men inte på den vanliga, fina bansträckningen. Istället kommer loppet genomföras över 15 varv på en 3,3 kilometer lång bana – som enligt den preliminära banprofilen verkar ha 90 höjdmeter per varv (!), totalt alltså 1 350 meters stigning att klara av.  Något att bita i för de fästvallaovilliga långloppsrävarna, med andra ord. Men just det där med jättestigningen kände jag inte till när jag ringde upp Kristina Roberto tidigare i dag. Men jag frågade förstås hur det är att köra 15 varv.
– Det blir lite mentalt när man vet att man ska passera samma ställe 15 gånger, men den här vintern har man blivit van. Det är bara att gå in i ett mood och bara åka, säger hon.
Karlslundsåkaren, som internationellt tävlar för Örebrobaserade Team Skistart.com, opererade ju vänsterhälen för ”Haglund deformitet” i början av juni och gjorde comeback så sent som i söndags, i Axa ski marathon. Men faktum är att hon fortfarande, över sju månader senare, har problem med smärta. Läs mer om det i NA:s papperstidning någon av de följande dagarna.
Roberto berättade också att hon kommer stå över La Diagonela om två veckor, men att hon därefter tänker köra allt i långloppsvärldscupen: Marcialonga, König Ludwig lauf, Toblach–Cortina (”det ser jag vekrligen fram emot, hoppas att de får till snö på den rätta sträckningen”), Vasaloppet (”och Tjejvasan, förstås”), Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet. Full kalender med andra ord, inte minst som de tre förstnämnda loppen går tre helger i rad.
Förutom Roberto representeras Team Skistart.com av Sara Lindborg (som ligger sexa i cupen efter första deltävlingen), Martin Holmstrand och Kalle Gräfnings i Tjeckien. Maria Rydqvist kör Tour de ski medan Maria Gräfnings, Olivia Hansson och Linus Larsson står över. Bill Impola jagar karriärens första pallplats för Team Exspirit, men ingen av hans bröder kommer till start.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *