Hotet mot Ekström och Danielsson – rysskylan: "Fredagen är hotfull (?!)"

340 åkare finns i startlistorna (damer och herrar) till första tävlingsdagen av skandinaviska cupen i Östersund i morgon, fredag (däribland Garphyttans JVM-hjältar Axel Ekström och Filip Danielsson och deras klubbkompisar Lucas och Marcus Lennartsson). Men nu verkar det mycket tveksamt om det kommer att bli någon tävling. Pålitliga norska vädersajten yr.no förutspår 24 minusgrader hela fredagen, och minus 20 är gränsen för tävlande. Därmed kan tävlingarna över 10 respektive 15 kilometer i fri stil bli inställda. Mycket bättre ser det inte ut på lördag, då termometern maximalt verkar kunna pressas upp i 22 grader, även om tävlingsledaren Tommie Jirhed är något mer positiv i en intervju med Östersunds-Posten.
– Vi har en gräns på minus 20 för genomförande. Nu ska det komma snö (på lördag) så då blir det mildare men fredagen är hotfull just nu. Vi får definitivt besked i morgon bitti. Men just nu utgår vi från att vi kör planenligt, säger han till tidningen (Konditionsbloggen utgår dock från att fredagen är mer ”hotad” än ”hotfull”, även om kyla när aggressiv …).
På söndag ska det bli veritabel värmebölja – uppåt sju minusgrader fram på eftermiddagen – så då lär det definitivt bli tävling. En ganska speciell sådan, eftersom gränsen på max 150 startande i masstart lyfts, och det ser ut att bli uppåt 250 (!) i herrarnas lopp.
– Det är ju ofta trångt i masstart men Östersund har en stor skidstadion och vi har breddat så vi kommer att kunna ha 250 herrar i masstart på samma startskott, säger Jirhed till ÖP.

För övrigt blir det inget Ice race vintage nu på lördag heller. På facebook skriver Johan Röjler (?!): ”Isen ligger och banan är plogad men ledningen hinner och kan ej få ihop evenemanget till denna lördag. Det ser dock väldigt bra ut inför den 16 januari.” Låter perfekt för min del, är nämligen i tjänst den lördagen och ser fram emot att bevaka en 20-milakubbning på Hjälmaren.

 

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *