Roberto om Jizerska: "En enda stor flopp"

På grund av tidsbrist skrev jag ju väldigt summariskt om Jizerska padesatka, säsongens andra deltävling i långloppsvärldscupen, i söndags. När det nu blivit dags att samla ihop smulorna tror jag att Kristina Roberto, Karlslundsåkaren i Skistart.com som var totalfemma i långloppsvärldscupen 2013/14, summerade det bäst på sin blogg, där hon beskriver tävlingen som ”en enda stor flopp utan resultat men med massa kostnader.”
På grund av snöbristen tvingades ju arrangören att dra loppet över 15 varv på en 3,3 kilometer lång konstsnöslinga, och eftersom tävlingsjuryn beslutade att tillämpa regeln om att varvade åkare ska plockas av banan lyckades bara 26 herrar och sju damer ta sig i mål. Roberto, som hela tiden låg topp tio och mot slutet var nia, var alltså en av de sista som blev avplockade. Och när hon blev det blev hon också av med möjligheten att tillgodoräkna sig cuppoäng.
Roberto igen: ”Jättetråkigt beslut från Visma Ski Classics (det officiella namnet på långloppsvärldscupen, Konditionsbloggens anmärkning), det var inte trångt på något vis (förutom precis i starten vilket det hade varit oavsett) så jag förstår faktiskt inte varför man valde att tillämpa varvningsregeln. Det finns nämligen inget i regelboken (ICR från International Ski Federation, FIS) som säger att den måste tillämpas, bara i världscupen, OS och VM, i övriga fall får juryn bestämma.”
Karlslundsåkaren vänder sig också mot det sena beskedet om att varvningsregeln skulle tillämpas. ”Jag hade nog övervägt att stanna hemma och sparat energi, pengar och semesterdagar eftersom anledningarna till att jag ändå åkte ner till just denna tävling var att få genomföra ett lopp mot de bästa och förhoppningsvis ta några cuppoäng”, skriver hon vidare.
I skenet av allt det här är det förstås Skistart.com-åkaren Kalle Gräfnings att ta en av sina bästa placeringar i långloppskarriären (och Sara Lindborgs tredjeplats är naturligtvis ännu starkare). Gräfnings var en av endast åtta svenskar som tog sig i mål och blev 22:a totalt. Kopparbergs Bill Impola, som jag skrev om här på bloggen i söndags, slutade ju elva och var näst bäste svensk bakom fjärdeplacerade lagkamraten Daniel Richardsson (de övriga nio åkarna på topp tio-listan var norrmän, sammanlagt bland de 26 herrarna i mål var 14 norrmän, åtta svenskar, tre tjecker och en ryss).
Tredje deltävlingen i långloppsvärldscupen är 65 kilometer La Diagonela, som avgörs i St Moritz den 23 januari under förhoppningsvis betydligt trevligare omständigheter (men utan Roberto, som valt att stå över den deltävlingen).

I kväll avgjordes för övrigt längdskids-DM över 15 kilometer i klassisk stil i Ånnaboda, som även tjänstgjorde som andra deltävling i Tour de Kif. Jag har dock ännu inte tagit del av några resultat.

Och just nu pågår den fjärde etappen av Tour de San Luis i Argentina, en knappt 13 kilometer lång tempoetapp.. I den tredje, i går, sprack fältet upp under spurten, och kubanska landslagets Iraida Garcia vann fyra sekunder före chilenskan Aranza Valentina Villalon, Weber Shimano, och med Emilia Fahlins lagkamrat Malgorzata Jasinska på tredje plats. Huvudklungan rullade i mål 34 sekunder bakom Garcia, med Fahlin som 13:e, medan hennes lagkompis, den inför etappen totalledande Marta Tagliaferro, satt i andraklungan och tappade ytterligare tio sekunder. Garcia tog över totalledningen, Jasinska är trea och Tagliaferro nere på sjätte plats. Fahlin klättrade från 29:e till 17:e plats, 49 sekunder bakom Garcia i sammandraget.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.