Helgens höjdare – Winnerduell om sprintguld: "Blir svår att rå på"

1. Sprint-SM i skridsko
David Andersson och Adam Axelsson. Där har ni åkarna det kommer att handla om när säsongens tre sista individuella guld (500+500 meter, 1 000 meter och sprint-SM totalt) ska delas ut. Båda tävlar för Örebroklubben SK Winner, och OS-åkaren Andersson, som var EM-tvåa på 500 meter i fjol, är guldfavorit med Kumlakillen Axelsson som outsider (Trollhättans Nils van der Poel, som tog dubbla guld på allround-SM, kommer inte till start och är ändå betydligt mer av en långdistansare än en sprinter). Jag ringde upp Axelsson, som misslyckades på allround-SM i december (om man nu kan kalla ett silver i lagtempo och ett brons på 1 500 meter som förstaårssenior för ett misslyckande, men det var inte vad han hade siktat på), och bytte några ord inför helgen.
– Isen var verkligt svåråkt på allround-SM, och det passar tyngre, starkare åkare bättre. Jag har svårt att åka när det är riktigt tungt och utan glid, och därför valde jag att avstå från 5 000 och 10 000 meter. Det är ju inga distanser jag tränat för, heller. Det fanns inget att glida på, och då är det inget kul heller. Men det gick riktigt bra på 500 meter trots att jag hade några felskär (Axelsson blev tvåa bakom Andersson på 38,74), säger Axelsson till Konditionsbloggen.
Hur är formen nu?
– Hyfsat bra, tror jag. Bättre än senast i alla fall, då var det jäkla trögt. Jag har varit i Hamar i två veckor och tränat med norrmännen som toppat för norska sprintmästerskapen i helgen, och det har känts bra. Men det var länge sedan jag tävlade. Jag försökte få gå en tävling i Hamar förra helgen, men det var bara för ungdomar och juniorer, de hade ingen öppen klass, så det gick inte.
Vad är målet i helgen?
– Klart det blir svårt att rå på David, men jag ska försöka komma så nära som möjligt.
Ja, det finns ingen som ska blanda sig i striden med er två, va?
– Det är några som kört på låga 39:or, som kan ha en chans att matcha på 500 meter. Men på 1 000 borde det stå mellan oss två.
I samband med sprint-SM avgörs också stafett-SM, men det är oklart om det blir någon tävling. Winners lag, med Andersson, Axelsson och Johan Röjler (som tänkt gå för sitt eget svenska rekord på 3.55,43 över 3×1 000 meter, satt av Axelsson, Johan och Ola Röjler 2013) är enda anmälda laget.
– Som det ser ut blir det bara vi, och då ställs SM in. Då delar de inte ut några medaljer. Vi kan bara hoppas att någon vill köra mot oss. Vi får se om de tillåter oss att köra för rekord även om vi inte får någon motståndare, säger Axlesson.
I morgondagens NA, papperstidningen (som går att köpa som e-tidning på na.se), har jag för övrigt nästan en hel sida om Ice race vintage, vars premiärupplaga blir av nästa lördag.

2. Moraloppet
Svenska långloppscupen har lagt kalendern efter långloppsvärldscupen den här säsongen, vilket gjort att betydligt fler åkare dubblerar. I Mora i helgen ställer till exempel såväl Kopparbergs Bill Impola, som ligger elva i världscupen, som Karlslunds Kristina Roberto och Linus Larsson samt Garphyttans Olivia Hansson, som alla tre tävlar för Skistart.com i världscupen, upp. Plus förstås gräddan av Det är andra deltävlingen av fem i den svenska cupen, där Wadköpingsloppet i Ånnaboda är den tredje. Helgens tävling är 44 kilometer lång, startar i Oxberg, på fältet där bland annat Tjejvasan startar, och följer samma bansträckning som Halvvasan, med mål vid Prästholmens idrottsplats. Axel Ekström? Näe, han kör Offerdalspropaganden i stället.

3. Orientering
Orienteringssäsongen 2016 tjuvstartar med tredje deltävlingen i Löpex vinterserie, i Frötorp strax norr om Eker. VM-orienteraren Martin Regborn, Hagaby, vann ju de båda första tävlingarna, före jul, båda gångerna närmast före landslagsorienteraren Daniel Attås, Tisaren. Rebecka Nylin, också hon Tisaren, tog hem damklassen i första deltävlingen. Skidorienterarna (bland andra Degerfors landslagsman Filip Jacobsson och exil-karlskogingen Åsa Zetterberg-Eriksson) drar istället till Dalarna för sprint- och långdistanstävlingar.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *