Gerdevågs nya kaxiga mål efter Pulsklockan – friidrotts-EM: "Inte orealistiskt"

I dag var det prisutdelning för NA:s och Löpex Sports pulsklockan, där priset lämpligt not är just en pulsklockan, en Garmin FR 630 värd 4 500 kronor och skänkt av Löpex. Mottagaren, Josefin Gerdevåg, lovade inför förra säsongen att slå personliga rekord på alla distanser, och infriade det genom att notera tolv pers (på alla distanser hon provade mellan 800 meter till maraton), varav tio räckte för att toppa årsbästalistan i distriktet och tre hela vägen till distriktsrekord (plus att hon vann fem tävlingar, bland annat Åstadsloppet och DM över 10 000 meter). Något lika kaxigt mål sa hon, vid prisutdelningen i dag, att hon inte satt upp för 2016 – men när jag grävde lite djupare i ämnet dök det ändå upp en förhoppning om friidrotts-EM i Amsterdam (där halvmaran avgörs den 10 juli). Men, vi började att prata om året som gick och vad Gerdevåg mindes bäst därifrån.

– Bästa minnet är Frankfurt marathon (där hon satte nya distriktsrekordet på 2.43.40). Det var väldigt kul att ha med mamma som supporter, hon stod och skrek som bara den på slutet. Men bästa prestationen, tidsmässigt, var nog 3 000 meter i Göteborg (9.38,85 på världsungdomsspelen). Där hade jag riktigt bra känsla, säger Gerdevåg till Konditionsbloggen.
Du sa inför säsongen att du skulle persa i allt, hur kunde du vara så säker på det?
– Jag förstår att det låter väldigt kaxigt när man säger det, men jag visste nästan att jag skulle klara det med tanke på hur vi hade trappat upp träningen efter att jag hade opererat foten. Jag tänkte att om jag bara fick hålla mig skadefri och frisk så kommer det att släppa någon gång. Det kändes bra, och då gäller det bara att springa en massa lopp.
– Bakom resultaten låg också att vi hade lagt om träningen en del och sprungit lite mer kortare distanser, vilket gjorde att jag blev betydligt snabbare under förra vintern. Och jag kunde ehålla det steget på längre distanser. Det var min tränaren Mikael Kroons tanke. Jag brukar göra som han säger, och det brukar fungera väldigt bra.
Har du något lika kaxigt mål inför 2016?
– Nej, det har jag inte. Jag skulle ha sprungit halvmaran i Barcelona i februari och satsat på personligt rekord, men jag blev sjuk i samband med Sylvesterloppet och tränade inte alls på 16 dagar. Det var knäckande. Jag brukar inte vara sjuk mer än tre–fyra dagar, men nu gick det inte ens att gå en promenad utan att hosta, på över två veckor. Efter det kändes det helt orealistiskt att springa för pers i Barcelona, så jag bestämde mig för att hoppa över den tävlingen och åka på träningsläger på Teneriffa med frun och barnet istället. Så jag har inte satt upp något mål, jag tränar bara under våren, så får vi se vad som händer.
Barcelona … Det är uttagningstävlingen till halvmara-VM det. Fanns det en sådan tanke?
– Nej, för VM krävs att man springer under 75 minuter, och det kändes lite orealistiskt. Men det är EM i juli, och då finns det  ett lag som inte är orealistiskt att klara att kvala till tidsmässigt. Jag och Mikaela Kemppi har funderar på att åka och springa någon snabb halvmara i mars/april någonstans i Europa.
Vad är realistiskt att springa på, då?
– Jag tror inte att det är omöjligt att göra under 76 minuter om man får till en toppdag på en bra bana. Nu blev det kaxig ändå (skratt), men om man får till det tror jag att det går att göra. Men sedan kan det lika gärna sluta på 78 minuter. Eller 80.
Till sist, hur värderar du Pulsklockan?
– Det är jätteroligt att få den. Det var smickrande att ens bli nominerad med tanke på hur många bra idrottare det finns i Örebro just nu i alla möjliga olika konditionsidrotter. Sedan var det kul att mina kompisar stöttade mig när Danny (Hallmén, som efter att ha legat fyra i omröstningen under nästan hela december plötsligt gick upp i ledningen med mindre än 24 timmar kvar av omröstningen) gjorde en spurt dagen före nyårsafton. Jag tänkte: ”Shit, var fick han alla de där rösterna ifrån?” Så jag gjorde en liten pr-kupp på Facebook och gick om igen. Jag får tacka mina Facebookvänner för det här priset.

Resultat i omröstningen om Pulsklockan 2015: 1) Josefin Gerdevåg, 741 röster, 2) Danny Hallmén, 574, 3) Emilia Fahlin, 271, 4) Lilian Forsgren, 240, 5) Erik Anfält, 141, 6) Axel Ekström, 94.

Vinnare av NA:s och Löpex Sports pulsklocka genom tiderna:
2014: Adam Axelsson, skridsko och cykel.
2015: Josefin Gerdevåg, löpning.

Josefin Gerdevåg, flankerad av Löpex Sports butikschef Daniel Gustafsson och NA:s konditionsbloggare Jonas Brännmyr, visar upp den pulsklocka hon fått i pris, en Garmin FR 630 värd 4 500 kronor.
Josefin Gerdevåg, flankerad av Löpex Sports butikschef Daniel Gustafsson och NA:s konditionsbloggare Jonas Brännmyr, visar upp den pulsklocka hon fått i pris, en Garmin FR 630 värd 4 500 kronor.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *