Fahlins bakslag – tvingas ställa in Qatar: "Försöker undvika samma onda spiral"

I morgon, tisdag, skulle Emilia Fahlin, 27, ha dragit igång säsongen på allvar (ja, det var ju på allvar med UCI-rankade tävlingar i Argentina också, men nu skulle i princip hela världseliten ha varit på plats) med Tour of Qatar. Men proffscyklisten från Örebro, som i år tävlar för Alé-Cipollini, tvingas kasta in handduken efter att ha åkt på en två veckor lång sjukdomsperiod.
– Det blir inget Qatar. Det tog såklart emot att ställa in, men det var vettigast i det stora hela, och det är ändå inte favorittävlingen. Då är det bättre att låta kroppen hänga med, säger Fahlin till Konditionsbloggen.

Efter sin stora framgångar mellan 2010 och 2012 – med bland annat två individuella topp tio-placeringar på VM, tre SM-guld och sju internationella segrar – stördes Fahlin länge av återkommande sjukdomar, främst bihåleinflammationer. Efter en näsoperation förra sommaren har hon senaste halvåret noterat sina bästa resultat sedan 2012 (i Tour of Norway i augusti spurtade hon ned OS-silvermedaljören Emma Johansson i kampen om femteplatsen, på VM i september slutade hon fyra i lagtempot, 14 sekunder från medalj, och var i utbrytning bara tre kilometer från mål i linjeloppet, och i argentinska Tour de San Luis i början av januari tog hon tre topp tolv-placeringar och blev sjua i sammandraget).
Men direkt när Fahlin kom hem från Sydamerika till spanska Girona, där hon bor sedan flera år, slog sjukdomen till för första gången sedan operation i juni. Därför väljer hon nu alltså att ta det säkra före det osäkra och avstå Tour of Qatar.
– Nu har jag inte varit bra på ett par veckor, så det funkar inte att starta upp direkt med tävling. I stället försöker jag ändra något för att undvika att hamna i samma onda spiral som förra våren. Så det blir att starta upp sakta och förskjuta säsongen lite, målet är att vara kry och på startlinjen till vårklassikerna. Det får ta lite mer tid att komma i storform, och jag vill försöka slippa månadslånga sjukdomar, säger Fahlin.

Fahlin siktar nu i stället på att göra debut bland de stora elefanterna i belgiska tävlingarna Omloop Het Nieuwsblad  och Omloop van het Hageland 27–28 februari, och därefter italienska Strade Binache, den 5 mars, premiären för den nya världstouren.
– Målet då är väl att komma ikapp för att sedan köra snabbt i Gent (Gent-Wevelgem 27 mars) och Flandern (Flandern runt 3 april), säger Fahlin.
Örebrocyklistens stora mål den här säsongen är OS i Rio de Janeiro (linjeloppet söndagen den 7 augusti och tempoloppet onsdagen den 10 augusti) och VM i Qatar (lagtempot söndagen den 9 oktober, tempoloppet tisdagen den 11 oktober, linjeloppet lördagen den 15 oktober).
Italienska Dalia Muccioli, 22, tar Fahlins plats i Alé-Cipollinis lag i Qatar.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *