Vann monsterloppet – nu får Nylén tävla i Kanada: "Ren slump, egentligen"

För lite drygt två veckor sedan vann Fredrik Nylén, 42, det 20 mil långa skridskoloppet Ice race vintage på Hjälmarens is, på ett så övertygande sätt att arrangören och trefaldiga olympiern Johan Röjler trodde att tiden, 8.24, kan stå sig som banrekord i 15 år. Karlskogasonen Nylén, som sedan många år bor i Karlstad, gjorde 13 säsonger i ishockeyns näst högsta serien – de fyra sista i moderklubben Bik Karlskoga – innan han la hockeyskridskorna på hyllan 2004. Sedan dess har han satsat stenhårt på flerdygnstävlingar i multisport, tävlat i VM och varit på världscup-pallen vid flera tillfällen. Och så har han varit femma i Vikingarännet, gjort Vasaloppet på 4.24 … Och i kväll, när Konditionsbloggen pratade med honom i telefon, berättade han att han har nästa utmaning klar: Världscupdeltävlingen i vintertriathlon i Quebec City söndag den 21 februari. Vintertriathlon? Jo, det är en av internationella triathlonförbundet sanktionerad tävlingsform som består av snöskolöpning (inte sådana där gammeldags snöskor, utan sådana här), skridsko (tidigare, och ibland fortfarande, cykel på snö) och skidåkning (i fristil). I det här fallet 5 kilometer löpning, elva kilometer skridsko och 9,5 kilometer skidor. För mångsysslaren Nylén låter det som något som skulle pass som hand i handske.

– Men det är ren slump, egentligen, att jag snubblade in på det här. Jag surfade runt efter tävlingar förra året, och hittade ett vintertriathlon i Falun som jag testade (och vann, med över två minuters marginal). Jag hade tänkt köra tävlingen i år också, men det blev inställt, och därför anmälde jag mig till Rättvik winter triathlon istället (helgen efter Ice race vintage), och efter att jag blev tvåa där blev jag och damsegrare (Jonna Pettersson, Mora triathlon) inbjudna till tävlingen i Quebec. Det är turistbyrån i Quebec som bekostar resan och alltihop eftersom de vill sprida sporten. De har en vintervecka med massor av olika tävlingar och totalt 5 500 startande i en park mitt i centrala stan. Det ser väldigt häftigt ut på filmerna, säger Nylén till Konditionsbloggen.
Hur tävlingsformen dig som idrottare?
– Att springa med snöskor är en fördel för mig jämfört med traditionell löpning, eftersom det inte går att springa lätt på tårna i dem. Det blir ett lite klumpigare löpsätt, som tar mer på benen, och det är en fördel för mig som är ganska stor. Men man springer inte i djupsnö utan på en skejtbädd, och snöskorna väger i princip ingenting, så det är inte supertungt. Om det är gynnsamma förhållanden går det att ligga på strax över fyra minuter per kilometer. Skridskodelen går över 30 varv på en 400-metersoval, och det är förstås min bästa disciplin, där hoppas jag kunna ta ikapp på de allra bästa. Skidåkning är jag inte jättebra på, framför allt inte fristil. Jag har ju stakat mig runt Vasaloppet, men jag har ingen skidteknik, så vi får se hur det går …
Var hoppas du på för placering?
– Jag har surfat runt, och det är inga dåliga namn som är med. Det är OS-medaljörer i skidskytte och allt möjligt … (hittar ingen sådana i startlistan, men väl en dubbel JVM-medaljör och en tvåfaldig olympier, plus Jonathan Albon, hinderbanevärldsmästaren som chockade alla när han vann Tromsö skyrace [som jag kutade] i somras). Tittar man på tider från tidigare år verkar de springa förjävla fort, men de verkar inte görbra på att åka skridsko. Sjua–åtta, kanske jag kan bli. Någonstans där är realistiskt. Förra året kom det 25 till start.
Men Ice race vintage och Rättvik winter triathlon är inte det enda du kört i vinter … ?
– Nej, förra helgen körde jag Krogrännet, men där valde jag fel skridskor. Jag körde med långfärdsskridskor eftersom jag trodde att isen skulle vara dålig och för att göra övergångarna vid de fyra löpningarna snabbare. Med facit i hand skulle jag ha haft mina skrinnarskridskor, för isen var så pass hård och fin. Jag försökte ta igen det jag förlorade på isen under löpningarna, men de andra spurtade ifrån mig med en kilometer kvar (Fredrik blev trea). I helgen kör jag Vikingarännet, som går på en fyramilsbana utanför Sigtuna, utan löpningar. Då blir det de riktiga skridskorna … Sedan flyger jag till Kanada den 18 februari.

Fredrik Nylén i Rättvik winter triathlon en 31 januari. Foto: Privat
Fredrik Nylén i Rättvik winter triathlon en 31 januari. Foto: Privat
Fredrik Nylén i Runn winter triathlon i fjol. Foto:r Privat
Fredrik Nylén i Runn winter triathlon i fjol. Foto: Privat

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *