Regborn kan ta första SM-guldet – i fel sport: "Ska försöka tömma ur det sista"

Martin Regborn, 24, har två ungdoms- och två junior-SM-guld på meritlistan, men på seniornivå ”bara” två silver. På lördag kan det första komma – i fel sport. För trots att inomhusrodd-SM är VM-orienterarens allra första tävling i roddmaskin så vet alla som följt honom på twitter de senaste åren att han är livsfarlig så fort han greppar tag i handtaget på en Concept2-maskin. I fjol avgjordes SM över två deltävlingar, och då vann David Holmberg, Bergeforsen RK, båda i lättviktsklassen (i all form av rodd skiljer man på utövare som väger mer eller mindre än 72,5 kilo, det är sedan gammalt) på tiderna 6.28,4 respektive 6.24,8. Regborn? Han gjorde 6.28 på ett test i januari.  Och med tanke på att varken Holmberg eller Vaxholms Olof Södergård (SM-silver efter 6.36,5 respektive 6.32,2 i fjol) kommer till start får Regborn nästan bära favoritskapet (SM-trean i fjol, Mölndals Filip Nilsson, var god för 6.33,6 respektive 6.35,3 då).
Danske Henrik Stephansen har världsrekordet i roddmaskin i lättviktsklassen, 5.56,7 från 2013. I tungviktsklassen har nyzeeländaren Rob Waddell, som tog OS-guld i Sydney 200 dyngat till med 5.36,6 (om du någon gång rott på en roddmaskin motsvarar det alltså att maskinen visar 1.24 i fart [som alltid anges i 500-meterstempo på de där maskinerna] över 2 000 meter; en rätt hygglig prestation, så att säga). När Lassi Karonen vann tungvikts-SM 2013 noterade han 5.53,8.
Givetvis ringde Konditionsbloggen upp örebroaren, som tidigare i vecka hunnit med att vinna både Inneseriens 3 000-meterslopp i Tybbleundshallen och deltävlingen i Löpex vinterserie i Laxåskogarna, för en kommentar. Jag började med att fråga vad som egentligen väntar i Hersbyhallen på Lidingö, där SM-loppet avgörs 11.20 på lördagsförmiddagen.

– Ja … Jag vet nog ungefär lika mycket som du om det. Jag har aldrig gjort någon sådan här tävling tidigare. Men jag tror att det är åtta maskiner på rad, hopkopplade med någon form av grafisk representation av resultatet på storbildsskärm framför, säger Regborn till Konditionsbloggen.
Varför har det blivit så mycket roddmaskin för din del?
– Det började när jag var skadad en längre tid, och rodd var en av få saker jag kunde köra utan att det gjorde ont. Den vinter (2013/14) körde jag ganska många tuffa pass (det gjorde att han följande höst blev nominerad till priset som årets komet på orienteringsgalan ”för VM-debut med en fin 14:e-plats efter en vinter på roddmaskin” som nominering). Just nu kör jag bara ett eller två lugna distanspass i veckan. Jag tycker att det är ett väldigt bra komplement till löpningen.
Hur pass seriöst har du gått in för det här?
– Det är inget som jag tränat speciellt för, men jag testade att köra 2 000 meter för en månad sedan och då gjorde jag 6.28. Jag har förstått att det är en ganska bra tid.
Du har redan kört två tävlingar i veckan, hur fräsch kommer du vara på lördag?
– Jag har vilodag i dag, och så tränar jag bara lite lätt i morgon, så det ska nog bli bra.
Vilken är taktiken, 2 000 meter är en rätt lurig distans …
– Ja, framför allt gäller det att undvika att gå ut för hårt. Det känns ju alltid lätt i början, men det gäller att våga hålla igen där, gå hyfsat jämnt och förhoppningsvis avsluta med snabbaste femhundringen, få ett negativt splitt som man säger i löpning. Jag ska försöka tömma ur det sista.
Sedan blir det friidrotts-SM nästa lördag, vad har du för mål där?
– Förhoppningen är att kunna putsa personliga rekordet ytterligare, och kapa Sjögrens distriktsrekord. Placering är väldigt svårt att säga, det beror ju på de andra. Men efter tiden jag gjorde på Raka spåret borde jag få springa i A-finalen, och det blir kul. I veckan kommer jag fokusera träningen in mot det loppet. Därefter börjar orienteringssäsongen snart, bland annat blir det ett landslagsläger i Strömstad i mars.

Regborn, som i orientering tävlar för Hagaby och i friidrott för KFUM Örebro, ror för Boråsklubben Öresjö SS.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *