Junior-VM kan smälta bort: "Är jäkligt tveksam"

Junior-VM i längdskidor riskerar att smälta bort. Så sent som i lördags var banorna på skidstadion i rumänska Rasnov helt fria från snö, men på söndagen la arrangörerna av årets junior- och U23-VM i längdskidor ut konstsnö på en 2,5 kilometer lång slinga från ett lager som byggts upp tidigare i vinter. ”Belöningen”? Regn natten till måndag. Tio grader varmt och strålande sol hela dagen, när tävlingarna inleddes med sprint. Och hot om samma vårväder i dag. Nu riskerar resten av världsmästerskapet att töa bort. I en sista räddningsaktion har arrangörerna stuvat om programmet. Alla skiathlonlopp har strukits eftersom det bara finns en slinga att köra på, och den inte är nog bred för att anlägga både klassiska spår och skejtbädd. Och onsdagens distanslopp i klassisk stil har flyttats till tisdagen för att komprimera schemat på färre antal dagar.
Länets hopp i Rumänien, 19-årige Vedevågskillen Filip Danielsson, som tävlar för Garphyttan, fick först på måndagsmorgonen beskedet om att tiokilometersloppet i klassisk stil flyttats från onsdag till torsdag, och att han därmed får gå in i mästerskapet en dag tidigare. Det kan dock vara en fördel, eftersom Danielsson stod över måndagens sprint medan flera av konkurrenterna pressade sig genom två, tre eller fyra tuffa lopp.
Formen är dock ett frågetecken. Efter säsongens mystiska sjukdomsproblem, utan klar diagnos, har han först tränat hårt och sedan vilat in mot mästerskapet. Och då arrangörerna gör allt för att spara på snön har han bara fått testa skidbenen sammanlagt två timmar under fem dagar i Rumänien. I fjol tog Danielsson sin bästa JVM-placering, en niondeplats, just i distansloppet, som då körde i fristil. Då hade han sex åkare födda 1995, som till årets säsong blivit överåriga, före sig i listan, och var tredje bästa åkare född 1996. Konditionsbloggen ringde naturligtvis upp Danielsson i Rasnov för att höra hur han ser på läget.

– Jag tror att det skulle bli lite, lite kallare i slutet av veckan, men om inte vädret slår om rejält är jag rädd att de inte kommer kunna köra alla distanser. Det känns väldigt tunt. Fortsätter vädret så här, och det säger de att det ska göra åtminstone ett par dagar till, så är jag jäkligt tveksam till att de kommer få ihop det, säger Danielsson till Konditionsbloggen.
Blir det svårvallet?
– Det är definitivt vallaföre. Det var fem grader varmt i snön i dag. Men jag tror att våra gubbar ska ha koll på läget, jag tror inte det blir några problem. Det är väl bara att lägga på det kletigaste man har …
Hur är formen?
– Det känns i varje fall bättre än det gjorde tidigare i vinter, och det är skönt. Men det ärs vårt att säga exakt eftersom jag tagit det lugnt på slutet, men det kändes bra i Zinkgruvan (där han vann Aspelundsrundan överlägset förra helgen, en tävling jag bommade helt här på bloggen). Men det känns inte dåligt, det gör det inte. Jag körde några intervaller i dag, och det gick helt okej.
Hur ser konkurrens ut?
– De två som var före mig i fjol är med nu också (men bara ryssen Ivan Yakimushkin kommer till start på tisdagen), och det har säkert tillkommit en hel del bra 97:or, så det är svårt att säga var man står, säger Danielsson som är elva på rankningen av åkarna kommer till start.

Den 2,5-kilometersslinga som arrangörerna fått ihop är 2 411 meter lång och körs fyra varv. Tyngsta backen är på 24 höjdmeter och totalt ska 352 meter stigning avverkas över tio kilometer. Åkarna, totalt 94 stycken, startar i seedningsordning med topprankade guldfavoriten Viktor Thorn, från Ulricehamn, allra först. Danielsson går därmed ut som elva, klockan 11.35.30, svensk tid.

Filip Danielsson på plats i Rasnov.  Foto: Helén Palm Danielsson
Filip Danielsson på plats i Rasnov. Foto: Helén Palm Danielsson

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *