Kanske dags att köpa en endurocykel, konditionsidrottare?

I kväll lanserades Big five challenge, en typ av extrem variant av ”en svensk klassiker”, där de sju tävlingarna är samma som sedan tidigare ingår i Örebro Xchallenge. Förutom fem renodlade konditionsidrotter i triathlon, multisport, hinderbanelöpning, terränglöpning och mounatinbike (Bergslagsloppet, där jag får erkänna att jag fetbommat den exakt en månad gamla nyheten att tävlingen för andra året i rad tjänstgör som maraton-SM) finns också STH Skicross (som jag skrev om häromsistens) – och så extremendurotävlingen Battle of vikings. Som ni vet kan ju endurovärldsmästaren Joakim Ljunggren åka skidor, men det är mer tveksamt om det finns någon konditionsidrottare som kommer våga ge sig på det som klassas som Nordens tuffaste extremenduro. Jag har varit på plats och sett tävlingen med egna ögon sista tre åren, och även frånsett att jag aldrig ens suttit på en moped skulle jag inte ta mig upp för första backen. Som tur är räcker det med att klara fem av sju tävlingar för att klara av serien, därav namnet ”big five”. Gunn-Viol Kattilakoski, som är projektledare på Örebrokompaniet som står bakom den nya tävlingsserien, sa till mig att hon hoppas på 50 fullföljande redan första året, men det tror jag är att skjuta lite väl högt. Många kommer säkert missa den inledande skicrossen, dels på grund av att konceptet inte hinner sätta sig förrän den 2 april, dels för att det är en rätt udda gren som ligger först i programmet – och ytterst få (någon?) med sikte på totalen kommer att köra enduron (det skulle vara om någon enduroförare ställer upp i fyra andra grenar). Och missar man de två grenarna måste man alltså ställa upp i samtliga fem andra grenar, och då kommer ju saker som hur datumen passar, sjukdomar och dylikt in i bilden. Sedan tidigare finns ju både Degerforsklassikern och Bergslagsklassikern i länet, medan Örebroklassikern verkar saligt insomnad. Men Big five challenge blir förstås något helt annat.

Men närmast laddar vi om för ny, intensiv skidhelg, så här i bakvattnet efter Vasaloppet. Skandinaviska cupen avslutas med en minitour i Otepää, Estland, som inleds med fristilssprint på fredagen, fortsätter med distanslopp i klassisk stil lördagen och avslutas med jaktstart i fri stil på söndag, och trots att Garphyttans landslagsman Axel Ekström inte blivit uttagen i den svenska truppen finns han på plats på eget bevåg (åkarna precis utanför landslaget får ställa upp i skandinaviska cupen om de bekostar resan själva). Och i Boden avgörs ungdoms-SM med sju Garphytteåkare på plats. Och på hemmaplan är det Hälleforsrännet. För övrigt är jag ju skyldig er resultatet från Kilsbergsloppet i lördags. De hittar ni här.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *