Gerdevåg om nya EM-kravet: "Rätt dag med toppform kan allt hända"

I tisdags gick Lorenzo Nesi, ny landslagsledare för halvmaraton, maraton och terräng, ut med ett förtydligande, och en uppdatering, av de tidigare oklara uttagningskriterierna till de svenska halvmaratonlagen till friidrotts-EM i Amsterdam, ett lopp som avgörs den 10 juli.
Nesi förklarade att det när det gäller uttagningen av löpare som inte klarat kvaltiden (det är det bara Mustafa Mohamed och Isabellah Andersson som gjort) kommer gå till så här:
A) Löpare som springer under 1.06.30 på herrsidan respektive 1.16.30 på damsidan i Göteborgsvarvet.
B) Om det fortfarande inte finns tre löpare av någondera könet fylls det på med de som varit närmast utanför, endera Lars Södergård och/eller Cecilia Norrbom som sprungit 1.05.38 respektive 1.15.17 i internationella halvmaraton där svenska kvalgränsen till EM-laget varit 1.05 respektive 1.15, eller löpare som hamnar precis utanför 1.06.30/1.16.30 i Göteborgsvarvet.
Om många svenskar däremot skulle kuta under kvalgränsen i Göteborg var tanken från början att Sverige skulle ställa upp med fem löpare av respektive kön, så då kan lagen bli större.

I länet finns tre löpare som i teorin skulle kunna bli aktuella; Josefin Gerdevåg, Mikeala Kemppi (som sprang för maratonlandslaget i Stockholm marathon i fjol) och Linus Rosdal, som alla sprang ett par minuter över kvalgränsen i Haag: Gerdevåg på distriktsrekordet 1.16.41, Kemppi på 1.16.46 och Rosdal på 1.07.45.
Kan Gerdevåg slipa av elva sekunder till blir det EM – men då ska man veta att halvmaran i Haag är betydligt plattare än Göteborgsvarvet med sina påfrestande bropasseringar (och att Göteborgsvarvet dessutom dubblerar som SM i år kan bädda för ett taktiskt lopp om medaljer och placeringar).
– Rätt dag med toppform kan allt hända, men 1.16.30 är en väldigt bra tid på Göteborgsvarvet. Det är betydligt tuffare bana jämfört med Haag halvmarathon. Jag ser inte mig själv som speciell stark i uppförsbackar, tappar lätt tid. Trivs bättre på platta banor, skriver Gerdevåg till Konditionsbloggen på twitter.
– Det finns många tjejer som har förmåga att göra sub 75, vid rätt dag och toppform. Av någon anledning är det många av dessa kandidater som inte tävlat i år ännu… Men på ett SM är det svårt att springa för bra tid, blir lätt att man fokuserar på placering.

Gerdevåg har, på grund av sitt jobb, ännu inte bestämt hur tävlingsschemat kommer att se ut fram till Göteborgsvarvet den 21 maj. Däremot kommer Mikaela Kemppi, som precis som vanligt lagt upp ett digert tävlingsschema, att springa Örebro AIK halvmaraton på onsdag. Anmälda dit är också namn som Eskilstunas Abraham Adhanom, Hälleforskillen Haben Kidane (som också springer för Eskilstuna), Mattias Nätterlund och starka veteraner som Rose Marie Enmalm, Sören Forsberg och Per Börjesson. I skrivande stund är 1 310 länslöpare anmälda till Göteborgsvarvet.

Flaggar för övrigt redan nu för att jag i mrogondagens pappers-NA har ett jätteuppslag inför Nordenskiöldsloppet, med bland andra Olivia Hansson och Ivan Forsgren, och en text inför orienterarnas världscups- och EM-uttagningstävlingar i Skåne i helgen, med Daniel Attås. Missa inte det!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *