Hemligheten bakom bronset – Google maps: ”Försöker genomskåda banläggaren”

Han sa själv att han hade varit nöjd med en topp 20-placering. Det blev så mycket bättre. Martin Regborn hade tårar i ögonen när det stod klart att han direkt i mästerskapsdebuten på skogsdistans slagit världseliten med häpnad och bärgat en bronsmedalj. När jag pratade med honom några timmar senare verkade Örebroorienteraren själv fortfarande inte riktigt förstå att det var sant. Men i ett försök att analysera framgångsfaktorerna framhöll såväl Regborn själv som förbundskapten Håkan Carlsson måndagskvällens långa sittning, där löpare och ledare i svenska laget analyserade vad som väntade in i minsta detalj. Mästerskapskartor är ju hemliga fram till start i orientering, och områdena där tävlingarna går avlysta (alltså förbjudna för orienterarna att bevista) flera år i förväg, men nu för tiden finns hjälpmedel som gör att tävlingarna startar långt innan det är dags att ge sig ut i skogen.
– Med Google maps får man en ganska klar bild av vad som väntar, framför allt på en rejäl långdistans som den här, säger Carlsson till Konditionsbloggen och fortsätter:
– Efter kvalet i måndags satt vi länge och analyserade vad som väntade. Man kan se ganska klart på en Googlekarta vilka stora raviner man ska undvika, var de stora höjderna är, och man kan spekulera i hur man kan springa mellan olika sänkor. Det finns väldigt mycket att göra på förhand, väldigt många potentiella vägval att tänka igenom. Att vi förberedde oss så väl är absolut en av nycklarna till framgången.
– Jag kände att jag hade ganska bra koll på banan från analysen i går. Vi prickade ganska bra när vi funderade kring potentiella sträckor och hur man skulle springa. Det har ju blivit ett nytt steg i orienteringen att försöka genomskåda banläggaren på förhand, och det lyckades vi bra med den här gången, säger Regborn.

Jag pratade naturligtvis mycket mer med Regborn och Carlsson, men för att ta del av det får ni köpa dagens pappers-NA (eller e-tidningsvarianten på na.se). Missa förresten inte heller Regborns vilda spurt (det var den som avgjorde att det blev brons, han var två sekunder före fyran i mål) 50 sekunder in i det här klippet som även innehåller bilder från blomsterceremonin (medaljerna delas ut på onsdagen).

Almbys Per Egeryd mailade för övrigt en längre rapport från helgens Borlänge tour, som jag nämnde i förbifarten i söndags. Egeryd berättar att Matthias Wengelin, förutom segrar på alla tre etapperna som var det jag fokuserade på, även slog banrekord i fredagens tempolopp över sju kilometer med tiden 16.28, och att hans vapendragare och klubbkompis Axel Lindh blev totaltvåa i det som var hans bästa tävling den här säsongen (och så får man inte glömma Grythyttans Fredrik Berg på tionde plats i elitklassen).
Totalt hade Almby 31 cyklister till start i Borlänge, varav 19 ungdomar. Bland dem utmärkte sig Amanda Johansson med en niondeplats i F14 och Anton Birath med en tolfteplats i P14. I juniorklassen slutade Ludvig Egeryd på en 13:e och Alexander Ehrlin på 15:e plats.
Bland veteranerna blev Linnea Angerman totaltvåa i D30, Katarina Rönnbacka tvåa i D40 och Pernilla Egeryd tvåa i damernas sportklass.

Matthias Wengelin och Axel Lindh slutade etta respektive tvåa i Borlänge tour.  Foto: Per Egeryd
Matthias Wengelin och Axel Lindh slutade etta respektive tvåa i Borlänge tour. Foto: Per Egeryd

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *