Länets elfte mara i år – i underbar terräng (och Jacobsson vann debuten)

Att Örebro län i år får tio lopp på maratondistans eller längre – Februarimarathon, Nora marathon, Munkastigen trailrun, Svampenmaran, Örebro backyard ultra, Viby marathon, Silverleden på en dag, Käglanloppet, Bergslagsleden ultra och Decembermarathon – lär redan det vara någon typ av rekord (för tio år sedan var det bara Munkastigen trailrun som fanns, övriga nio har tillkommit senaste decenniet), men nu har länet dessutom fått ett elfte långlopp i år: Skogsmaran som är en del av fyra lopp som avgörs under samma dag under paraplyet Sixtorpsloppen.
Av hemsidan att döma har loppet varit planerat åtminstone sedan i vintras, men jag fick nys om det först i dag, via en artikel av kollega Peter Eriksson (och det verkar som om fler missat loppet). Loppet avgörs nästa lördag, den 16 juli, vilket gör att jag själv tyvärr missar det på grund av resa. Men jag har ju kutat en del på stigarna i Sixtorp tidigare och kan intyga att såväl Skogsmaran som den halvmaralånga Trollslingan, milloppet Gruvrundan och barnloppet Skogstrollet går på löjligt fina stigar i magisk kilsbergsterräng. Något att verkligen se fram emot!
Bakom loppen står Morgan Rosell, som jag mest haft kontakt med i frågor om endurotävlingen Battle of vikings, som tydlige arrangerat tiokilometerstävlingen Påsklöpet (som jag heller aldrig hört talas om) tidigare. Vinnare i våras var Ola Hellström.

På tal om underbar terräng avgjordes i kväll Milans nionde poängtävling för säsongen (av 14) på kartan som Martin Regborn kallat för ”Sveriges (och kanske också världens?) bästa/finaste karta”, Born-Oskarsvik, i skogarna norr om Nora. I Regborns, Filip Dahlgrens och Simon Hedlunds frånvaro tog Filip Jacobsson hem segern i huvudklassen i sin första start i serien i år. Degerforsaren, som från och med i år tävlar för OK Tisaren, siktade ju på en JVM-plats inför säsongen, men lyckades inte ta en plats i den hårda, svenska konkurrensen och får nu istället ladda om mot O-ringen och SM-hösten (han var ju sexa i ultralånga-SM i lördags). Jacobsson vann 14 sekunder före Hagabys Jakob Wallenhammar, med 1.05 ned till Stora Tunas William Pommer på tredje plats och med hela 3.29 till Tisarens Daniel Attås på fjärde. Josefin Erlandsson blev bästa dam.
I täten av poängtävlingstabellen är det oförändrat (varken ledaren Oskar Arlebo eller Hedlund kom till start i kväll) förutom att Per Eklöf tog över tredjeplatsen.

Publicerat av

2 reaktioner till “Länets elfte mara i år – i underbar terräng (och Jacobsson vann debuten)”

  1. Har lyckats vinna båda upplagorna på påsklöpet. I år var de dock sjukt tufft med riktig kamp hela sista varvet. Gillar man stig och obanad terräng så bör man testa detta lopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *