Filip Danielsson slog Johan Olsson (ja, den Johan Olsson) i debuten för nya klubben

Vad är väl en rullskidtävling i Sunne en lördag i juli? Tja, det kan man ju diskutera. Men om man som Vedevågssonen Filip Danielsson, 19, inleder en seniorkarriär just där, gör debut för sin nya klubb (bytet från Garphyttan till Bore är nu klart) just där, och dessutom besegrar tvåfaldige OS-guldmedaljören och dubbel världsmästaren Johan Olsson just där – ja, då kan den väl i varje fall vara värt lite grann?
Danielsson, som trots sjukdomsproblem i vintras lyckades ta en JVM-plats men väl där inte kunde matcha sina resultat från året innan, 23:a av 32 åkare i prologen av den där tävlingen, en sprint med namnet Inge Bråten memorial som varje sommar lockar stora delar av den svenska och norska världseliten till Värmland. I kvartsfinalen slutade Danielsson, som aldrig varit någon utpräglad sprinter, näst sist – men slog likväl Johan Olsson som blev allra sist i kvartsfinalen.
Danielssons nya lagkompis Bill Impola, Kopparbergssonen som ställt om från långloppsfokus till en världscupsatsning, var 24:a i kvalet och hamnade i en svinsvår kvartsfinal där han fick ge sig mot Teodor Peterson och Simon Persson, som till slut blev etta och tvåa i hela tävlingen (med regerande rullskidsvärldsmästaren Ragnar Bragvin Andresen på tredje plats). Zinkgruvans Markus Johansson och Oscar Johansson var 25:a och 29:a i kvalet och slutade femma och sexa i sina kvartsfinaler.
Bland damerna var Zinkgruvans Daniela Bjärmark 24:a i kvalet, och även hon åkte ut i kvarten. Där vann Hanna Falk före Maiken Caspersen Falla med Stina Nilsson först på tredje plats.
Nästa stopp för Danielsson blir SM-veckan i Norrköping, som inleddes i dag och där det fredag–lördag är det dags för rullskidåkarna att inta stadens gator. Danielsson är anmäld både till fredagens 20-kilometerslopp med masstart i fristil och till lördagens sprintstafett. Dit är däremot inte Johan Olsson anmäld, och vid sidan om Anton Lindblad och Britta Johansson Norgren inte så många andra toppnamn heller.

Publicerat av

Jonas Brännmyr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *