Regborn inför sitt livs lopp: ”Som att träna inför ett OS”

På lördag inleds orienterings-VM i Strömstad – och för Örebroorienteraren Martin Regborn är det dessutom avslutningen på fem år av förberedelser. Lördagens sprintlopp blir nämligen – om inte någon av konkurrenterna skadar sig eller om förbundskapten Håkan Carlsson skrällsatsar på Regborn i stafetten nästa lördag – både EM-bronsmedaljörens första och sista i ett mästerskap han laddat för länge. Väldigt länge. Att springa ett VM på hemmaplan har varit ett mål sedan Regborn som tolvåring såg Karolina A Höjsgaard och Niclas Jonasson springa hem svenska guld i Västerås 2004, och satsningen mot mästerskapet i Strömstad har pågått hela hans seniorkarriär, sedan Sverige i praktiken tilldelades VM 2011 (och året därpå även gjorde definitivt fick arrangörsansvaret). om det där och mycket annat berättar Regborn själv i en intervju i fredagens pappers-NA (som går att köpa som e-tidning på na.se, med fräcka bilder av Veronika Ljung-Nielsen). Lite snack sparade jag dock till bloggen.

– Normalt börjar man titta på nästa VM när årets VM är avslutat, men hemma-VM började vi ladda för redan för fyra år sedan. Vi har varit runt Strömstad och tränat sedan Sverige tilldelades mästerskapet. Det har varit som att träna inför ett OS. Det kommer nog att kännas tomt efteråt, säger Regborn till Konditionsbloggen.
Hur har sista uppladdningen sett ut?
– Jag har kört en liten omstart efter EM och VM-testerna. Det blev ett par veckor med grundträning och så några veckor med lite mindre mängd och mer fart, hård intervall. Sista veckan har jag bara försökt vila så mycket som möjligt, och det är nästan det svåraste. Under grundträning ligger jag på tolv–femton timmar i veckan, den här veckan har det nästan inte blivit något alls.
I våras var det världscup, EM, VM-tester, massor av tävlingar … Nu har du en enda dag då du ska vara på topp. Har det påverkat träningen och toppningen?
– Egentligen inte. Träningen i sig skiljer sig inte så mycket åt, både långdistans och sprint är långdistansidrotter rent fysiologiskt, och jag tränar alltid ganska varierat. Jag kör en hel del i skogen även om det är en sprinttävling jag laddar för den här gången, för att få varierad träning och varierat underlag. Dessutom är jag ju reserv på långdistansen, så jag måste vara beredd på att springa även där.
Vad har du för målsättning?

– Om jag lyckas pricka in formen och får till det perfekta loppet kan det räcka långt. Jag kan inte påverka hur de andra springer, men jag vet om min egen kapacitet. Det är i princip samma folk som är med i EM som 
i VM. Konkurrensen är möjligen lite lättare, eftersom toppnationerna bara får ställa upp med tre löpare på VM mot fyra på EM, men å andra sidan är folk lite mer toppade till VM.
Vad händer efter VM, vad har du för långsiktiga mål?
– Oj, så långt har jag inte tänkt. Jag har varit inne i den här bubblan med hemma-VM så länge. Men det är VM varje år, och jag tar ett år i taget. Klart jag vill springa en långdistans på VM någon gång.
Fortsätter du plugga vid sidan om orienteringen?
– Jag har läst på heltid fram tills nu och har ett år kvar till en master inom idrottsfysiologi och medicin, men jag har inte satt igång med höstens studier än. Just nu känns det inte som om jag vill läsa på heltid året som kommer, utan satsa mer på orienteringen i stället nu när det gått så bra. Tyvärr går det ju inte att försörja sig på sporten, så vi får se hur det blir.
Det var tolv år sedan det var VM i Sverige senast. Finns du med om tolv år, om det blir ett nytt VM här då?
– Det är inte omöjligt, men … Det är långt fram, i varje fall.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *