EM-guldmedaljörens chockcomeback – fem år efter senaste loppet

Snacka om skräll. Satt och slöläste resultatlistan från första etappen av nederländska etapploppet Boels Rental Tour i kväll när jag plötsligt fick se Monica Hollers namn i resultatlistan. Eller Monica Steinmo Holler, som den Laxåbördiga cyklisten som sedan rätt många år tillbaka bor i norska Blystadlia, numera heter.
Hon tog JVM-rons 2002, vann U23-EM-guld som 20-åring 2004 och belönades med NA:s guldklocka för insatsen, cyklade VM 2008 (gjorde sin första och sista VM-start i samma linjelopp där Emilia Fahlin gjorde VM-debut; båda bröt och Emma Johansson blev fyra), och var proffs i Elk Haus (2005), Biglia (2006–2009), Feni Petrogradets (2010) och Alriksson Gogreen (2010–2011) innan hon avslutade karriären hösten 2011 (sedan dess har hon blivit invald i Laxå egen idrotts-wall of fame!).
– Jag har ingen motivation och känner att jag behöver en paus från cyklingen. Visst skulle det vara kul att tävla men jag måste hitta drivet att träna också. Det är jag inte motiverad till, sa Holler till NA i juni 2012, efter att inför den säsongen ha skrivit på men sagt upp ett kontrakt med belgiska proffsstallet Sengers Ladies.
Sedan dess har Holler kört en hel del triathlon, men i dag var hon alltså tillbaka i proffsklungan igen. Tävlandes för norska landslaget var Holler med i huvudklungan under större delen av den 103 kilometer långa första etappen i Boels Rental Tour, och kom i mål minuten bakom danska segraren Amalie Dideriksen. Svenska OS-cyklisten Sara Mustonen-Lichan spurtade överraskande in som tvåa, medan OS-silvermedaljören Emma Johansson var längre bak i tätklungan som 47:a.
Emilia Fahlin och hennes stall Alé-Cipollini står över tävlingen och kommer istället att köra belgiska Lotto Tour nästa vecka.
För Holler och de andra i Boels Rental Tour fortsätter veckan med lagtempolopp i morgon, onsdag. Den andra av totalt sex etapper i tävlingen som avslutas på söndag.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *