Kemppi stöttas av Gerdevåg inför rekordförsöket i Berlin: ”Ringde och sa: ’Du får gärna ta rekordet – ett tag …'”

På söndag avgörs Berlin marathon, och ett helt gäng länslöpare är anmälda (jag får det till 13 stycken när jag söker igenom startlistan), och mest notabelt är förstås Mikaela Kemppi (även om här finns namn som en formtoppad Ludvig Börjesson och Sveriges snabbaste 50-plussare de senaste åren i Sören Forsberg, som aldrig verkar bli för gammal för att sätta personliga rekord). Jag ringde upp Kemppi för att höra om hur hårt hon kommer spänna bågen, och det rådde ingen tvekan om att hon har distriktsrekordet (Josefin Gerdevågs 2.43.40 från Frankfurt i fjol) i tankarna, men samtalet kom också att handla en hel del om hur just Kemppi och Gerdevåg (som är gravid, ska bli mamma för andra gången i november, och följer söndagens tävling från datorn hemma i Örebro) pressat varandra de senaste åren (läs mer om det i torsdagens pappers-NA).

– ”Jossan” ringde faktiskt i går och sa: ”Du får gärna ta rekordet en stund, men bara så du vet: Jag kommer snart ta tillbaka det”. Vi försöker alltid peppa och inspirera varandra. När det väl är tävling är det givetvis stenhård kamp, men däremellan är det ju så himla mycket träning som ska göras, och då behöver man de här inspirationskällorna och fina tävlingsmänniskorna som lyckönskar i medgång och stöttar i motgång. Och har man bra löpare omkring sig blir man alltid bättre själv. Man tänjer på gränserna, späker sig och utvecklas. ”Jossan” är en av mina största inspirationskällor. Hon kan driva mig till vansinne när vi möter varandra, men jag vet att hon lyfter mig. Jag har gjort mina bästa lopp när vi tävlat mot varandra, och jag hade aldrig sprungit så bra utan henne, säger Kemppi till Konditionsbloggen.
Ja, du kommer gå för det där distriktsrekordet?
– Det är tanken. Jag har vetat att det inte varit teoretiskt möjligt för mig att prestera bättre på maran om jag inte satsar på att bli snabbare på milen och halvmaran, så det har varit mitt fokusområde det här året, och jag har höjt mig där och varit i lite bättre form än tidigare år. Så nu gäller det bara att förvalta det och få ut det. Jag har gjort all träning, jag är lite snabbare – men det är så mycket som kan hända på de här långa distanserna. Och den där vetskapen kan också bli en mental stress: Man vet att man inte får så många chanser i livet när man är frisk, kry och i form, så risken är att man går ut och blir stressad och satsar för hårt.
Det gäller att spänna bågen – lagom hårt …
– Ja, och hur sjutton vet man det? När går man över gränsen? Samtidigt vet jag att jag gjort flera stabila maror både i Stockholm och utomlands och aldrig riktigt väggat, så gör jag det den här gången är det inte hela världen. Och det spelar ingen roll för mig om jag slår mitt personliga rekord med några sekunder. Det gör mig inte lyckligare som människa. Då vill jag hellre satsa mot distriktsrekordet, som är två minuter bättre än vad jag gjort tidigare. Samtidigt vet jag ju att om jag går för distriktsrekordet och går för hårt, då kanske jag stumnar så mycket att jag inte ens persar. Så vi får se hur hårt jag startar.
– Sedan är det lite speciellt med ett lopp som Berlin, som är så stort. Det kan ju ta tid innan man kommer fram till startlinjen i trängseln, och även om nettotiden (tid från startlinje till mållinje) blir snabb så är det ju bruttotiden (tid från startskott till mållinje) som räknas för rekord och listor. Men å andra sidan borde man kunna hitta bra klungor att springa i, i ett sånt här lopp.
Ja, jag läste på Instagram att du blivit biten av att springa i klunga efter Norasjön runt
– Ja, jag har länge haft ambitionen att göra det, men har aldrig hittat en klunga som passat. Ofta har jag tyckt att de gått lite för snabbt och släppt, men så har jag ångrat mig i efterhand, tänkt: ”Kanske skulle jag vågat gå med.” För man inser vilken jädra skillnad det är att springa i klunga jämfört med att springa själv när man testat några gånger. Samtidigt måste man komma ihåg att klungan inte springer för dig: Man kan inte säga åt dem om man tycker att de springer för ryckigt, utan det är bara att anpassa sig om man vill hänga på.
Hur är det med löparhypokondrin så här dagar före start, då?
– Min äldsta dotter har haft jättehög feber och ont i halsen och bihåleproblem den här veckan, så varenda gång jag sväljer tänker jag: ”Gör det ont i halsen nu?” Klart man är nojig … Men jag har klarat av värre, jag brukar inte åka på barnens sjukdomar.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *