Sveriges största cykelprofil: ”Kanske är Fahlin de ska köra för”

I morgon är det exakt två veckor kvar till damernas tempolopp i cykel-VM i Doha, där Emilia Fahlin gör sitt första individuella VM-tempo på tre år, och fyra dagar senare avgörs linjeloppet där Sverige förutom Fahlin alltså ställer upp med ”Silver-Emma” Johansson, OS-hjälpryttaren Sara Mustonen-Lichan samt Alexandra Nessmar och Sara Penton. Det blir Örebrocyklistens nionde VM, och tolfte internationella seniormästerskap (addera två OS och ett EM), och i samtliga har hennes uppdrag varit att assistera Johansson (2008 även Susanne Ljungskog) på linjeloppet. Men i år, när Johansson gör sin förmodligen sista mästerskapsstart (hon har kontrakt med Wiggle-High5 även nästa år, och när jag pratade med henne på SM i Västerås i somras var hon inte helt på det klara med om karriären tar tvärslut i höst eller om hon ska trampa lite nästa år) tycker Sveriges största cykelprofil att det är dags att skifta fokus i landslaget och satsa på Fahlin. I ett blogginlägg skriver nämligen Roberto Vacchi, Eurosportkommentatorn som håvat in priser (bland annat som årets sport-tv-profil på Kristallen-galan) och blivit synonym med cykling i Sverige genom sin röst och kommentatorsstil, att svenska landslaget borde satsa minst lika hårt på Fahlin som på Johansson på de platta banorna i Doha.
”Nu när Emilia Fahlin ’hittat’ tillbaka sin spurtförmåga så kanske det är henne de ska köra för. Jag menar inte att Emma inte kan spurta, för det kan hon, men de skulle kunna starta tävlingen på samma villkor och sen får man känna efter, allt eftersom loppet går, vem man ska köra för i finalen. En sådan tanke är positiv eftersom Emma är lika bra som alltid men det är nu Emilia som också hittat rätt”, skriver Vacchi och fortsätter: ”Från att i flera år haft en cyklist som haft chansen på VM har vi nu två. Dubbelt så bra.”
Vacchi grundar naturligtvis sitt resonemang på de allt bättre resultat Fahlin presterat ända sedan augusti i fjol, när formkurvan började peka spikrakt uppåt. Tour of Norway och (framför allt) cykel-VM var höjdpunkterna då, i år har hon följt upp med massor av tid i utbrytningar på stallet Alé-Cipollinis begära, bergatröjan i Tour of Chongming Island, priset för mest offensiva cyklist i Aviva Women’s tour och toppade sedan med att hjälpa Emma Johansson till OS-silver i Rio och därefter ta Sveriges första seger någonsin på cyklingens världstour.

Jag hittade för övrigt ett videoklipp på gårdagens spurt i Gran Premio Bruno Beghelli (med bra repriser från flera vinklar), där man ser att Fahlin verkligen utmanade och var nära fjärdeplatsen men inte hade ben nog för pallen just i detta lopp.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.