Svartåloppet till Närke och Svillingeruset på riktigt – här är nyheterna i tävlingskalendern 2017

På fredag går ansökningstiden ut för de som vill arrangera sanktionerade lopp (eller andra friidrottstävlingar, för den delen) inom Närkes Friidrottsförbund 2017, men redan nu har förbundet publicerat en preliminär lista med de tävlingar som sökt sanktion i fredags, den 23 september. Där kan man se att Startmilen blir ett aprilskämt nästa år, att den kommer att föregås av Göteborgsvarvets seedningsloppet, som brukar kutas på Väster, och att Blodomloppet, som är det klart största av de hittills inrapporterade loppen, kommer att springas den 24 augusti nästa år (Vårruset, Gubbracet och Åstadsloppet saknas fortfarande i listan). Men mest spännande är att Svartåloppet och Svillingeruset finns med.
Svartå är ju ett litet särfall eftersom orten, med knappt 500 invånare, ligger i Degerfors kommun och därmed i Örebro län – men till skillnad från större delen av Degerfors kommun tillhör Svartå Närke och därtill Örebro läns idrottsförbund medan resten av Degerfors kommun tillhör Värmlands idrottsförbund (det har att göra med att Svartå var en egen kommun ända fram till 1967). Svartå IF, som arrangerar Svartåloppet (och som tidigare haft fotbollslag i seriespel), tillhör därmed Närkes friidrottsförbund, men de flesta som kutar kommer från Värmland. Därför har föreningen åtminstone de senaste åren (jag har inte full koll på historiken bakåt) inte sökt någon dispens för sitt lopp hos Närkes friidrottsförbund. Men nu blir det alltså ändring på det, och måhända innebär det att loppet, som alltid arrangeras den andra lördagen i augusti och i år därmed krockade med båda Stripastafetten och Color me rad, också söker inträde i långloppscupen (å andra sidan kommer loppet även nästa år ligga på samma dag som Stripastafetten, och det lär väl inte gillas av cupledningen).
Svillingeruset körde en testupplaga där 24 löpare kutade 7,5 kilometer på skogsstigar och grusvägar utanför Fellingsbro den 14 maj (samma dag som Hälleforsterrängen) i år. Klubblöse men snabbfotade stockholmaren Niklas Bitén (2.38.28 i Stockholm marathon ett par veckor senare!) vann på 28.28.
Vi får se vad som händer på fredag, när den slutgiltiga listan publiceras. I fjol bjöds det ju på flera ännu mer spännande nyheter.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *