Axelsson klar för U23-världscupdebut: ”Var i toppform före sjukdomen – hoppas jag hinner tillbaka”

Kumlaskrinnaren Adam Axelsson var laddad för tre veckors tränings- och tävlingsläger i Inzell, där han toppat sig för att ha chans att göra kvaltiderna till seniorvärldscupen. Men det hela slutade med att han efter första dagens tävling – där han inte kände sig fräsch – låg däckad i hotellsängen i över en vecka innan han gav upp och åkte hem. Nu är han tillbaka på benen igen – och på onsdagen blev han uttagen till första deltävlingen någonsin i den nystartade U23-världscupen, som avgörs i vitryska Minsk 26–27 november.

– Det blir riktigt skoj, jäkligt kul att testa något helt nytt. Jag tror att det kommer bli ganska stora startfält, varje nation får ställa upp med tre åkare per distans. I juniorvärldscupen brukar det var 80–90 startande, och det blir säkert något liknande här. Jag ska köra 1 000 och 1 500 meter, och förhoppningsvis även teamsprint med våra två juniorer Wilhelm Ekensskär och David Karlingsjö (som båda tävlar för Trollhättan), säger Axelsson till Konditionsbloggen.
Hur har tiden efter sjukdomen varit?
– Det hängde i rätt länge, även efter jag åkte hem. Jag blev orolig och gjorde tester av hjärtat och för twar och körtelfeber och sådana grejer, men de visade ingenting. Det var riktigt segt, jag kunde inte göra någonting. Låg mest och kollade på serier, och det brukar jag aldrig ha tid med (skratt). Till slut vilade jag så mycket att jag inte ens kunde somna om kvällarna, jag brukar slockna vid 22 men var vaken till midnatt. Men till slut blev det bättre, och i helgen kom jag igång med några tuffa pass igen.
Är det risk att du tappat så mycket att du inte hinner tillbaka i form till tävlingen i Minsk?
– Jag vet inte. Jag var ju i toppform, gjorde riktigt bra tider första dagen i Inzell trots att jag inte alls kände mig bra, jag hade feberkänsla och var allmänt seg i kroppen, men tänkte att det var något allmänt efter flygresan. Men sedan blev det sämre. Totalt gick det över två veckor utan att jag kunde träna någonting, och det är klart att man tappar en del. Men senaste dagarna har jag hunnit köra några intervallpass som jag brukar ha som test för att se hur jag ligger till, och det har känts positivt. Jag verkar inte ha tappat alltför mycket och jag hoppas att jag hinner tillbaka.
Hur kommer uppladdningen för U23-världscupen se ut?
– Jag åker till Hamar nu och tränar, och blir kvar till tisdag–onsdag. Och sedan åker jag nog tillbaka dit för en tävling helgen före U23-världscupen, för att toppa formen.

Axelssons klubbkompis i SK Winner, OS-skrinnaren David Andersson, fick också hela träningslägret i Inzell förstört av sjukdom och kunde överhuvudtaget inte träna under de tre veckorna där. Han är trots det uttagen till seniorvärldscupdeltävlingarna i kinesiska Harbin 11–13 november och i japanska Nagano helgen därpå.

Och så noterar vi att Jonas Merz, som var ankare i Tiomila i somras, är näste schweizare att lämna OK Tisaren efter Matthias Kyburz. Han skriver själv ett långt brev om det svåra beslutet att byta klubb (till Göteborg-Majorna) efter 15 år i Kumla- och Hallsbergsklubben: ”Tisaren är en fantastisk klubb […]. Stort tack för allt. Det var en ära att ha fått springa för Tisaren”, skriver Merz bland annat.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *