Dags för en riktigt lång långloppsvärldscup

Sedan längdskidåkningens skiclassics, det jag här på bloggen brukar benämna som långloppsvärldscupen, drog igång vintern 2010/11 (dessförinnan sedan 1999, och faktiskt fortfarande även om ingen bryr sig om det, arrangerade internationella skidförbundet en officiell långloppscup) har den vuxit i princip varje säsong, liksom intresset för långlopp. Men utökning till årets säsong, som annonserades redan i maj, är något i hästväg. Touren växer från nio deltävlingar över åtta helger i sex länder (med två tävlingar efter Vasaloppet) till 13 deltävlingar över 13 helger i åtta länder och två världsdelar (med fyra tävlingar efter Vasaloppet).
De två enskilt största förändringarna är att norska Reistadløpet och finska Ylläs-Levi petas in i april, efter den tidigare finaltävlingen Årefjällsloppet, och att det kinesiska Vasaloppet (som startades och arrangeras av idrottsentreprenören Gåwert Wååg, från Kumla, och hans firma) blir första tävlingen någonsin utanför Europa (och man kan ju tänka sig att en hel del av de som flyger till Kina kommer passa på att köra hela kinesiska Tour de Ski, där det 50 kilometer långa Vasaloppet ingår som den tredje av fem etapper).
Men jag lär återkomma till det här på bloggen när det närmar sig. Den första och mest närstående förändringen slår nämligen igenom redan i helgen: Den premiärhelg som funnits de senaste åren med lagtempo i Livigno på fredag/lördag och La Sgambeda dagen efter delas i år upp på två helger, där lagtempot ersatts av en individuell ”prolog” över tio kilometer som i år förlagts till schweiziska Pontresina (den avgörs på söndag, och sedan följer La Sgambeda nästa lördag).
Av länsintresse finns i år främst två lag och namn att hålla koll på: Av det Örebrobaserade lag som gått under flera namn (som Sysarb/Oneway och Skistart.com/Bergslagen) finns inget kvar, men deras gamle teamchef Johan Kask är nu sportchef i Team Serneke, som knutit upp Skistart.coms tidigare åkare Martin Holmstrand som teamchef och plockat in Skistart.coms toppåkare Sara Lindborg – och dessutom värvat Kopparbergs Bob Impola, som körde i SK Bores långloppslag i fjol. Serneke kommer köra rubbet i vinter, inklusive det kinesiska Vasaloppet. Därtill finns Bobs storebror Bill Impola i Jörgen Brinks helt egna, nystartade lag Brink Ski Team. Bill kommer köra de två första deltävlingarna nu i december, men sedan är resten av säsongen avhängig hur det går med hans satsning mot den traditionella världscupen, berättade han när jag pratade med honom förra veckan.
Den svenska långloppscupen? Tja, den den består i år av fem deltävlingar där alla utom Wadköpingsloppet i Ånnaboda den 5 februari krockar med deltävlingar i skiclassics (även om många åkare under den yttersta elitnivån säkert drar till Orsa för Axa ski marathon istället för till Kina i början av januari).
Vad åkare som Kristina Roberto och Olivia Hansson kommer hitta på i vinter (mer än att Roberto är kvar i Karlslund och Hansson anslutit dit, liksom Maria och Kalle Gräfnings) har jag däremot sämre koll på. Men det lär utkristalliseras när snön lägger sig om det mest blir nationella eller även en del internationella långlopp för dem.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *