Snacka om mäktig debut – Bob Impola kan bli en sensation hela vintern

Det var sällan man såg ett sådant genombrott. Visst, Bob Impola har kört ett gäng lopp i långloppsvärldscupen hemma i Sverige och Norge tidigare (Vasaloppet, Årefjällsloppet och Birkebeinnerrennet), men först i år har han ett proffslag bakom sig, och först på lördagen gjorde han riktig debut. Att då ligga framme och kampas med erfarna och tio – eller närmare tjugo – år äldre och superrutinerade åkare, staka sig som trea över sista krönet och spurta i mål som femma – det är inte bara imponerande utan därtill både häpnadsväckande och djupt respektingivande. En femteplats i La Sgambeda, alltså, och den kan ni läsa mer om både här och här. Notera alldeles särskilt att Bob med sin femteplats slog storebror Bill Impolas bästanotering under tre hela säsonger som proffs – en sjätteplats i Årefjällsloppet – redan i debuten.
Men det som är allra mest glädjande för Bobs del är det hans teamchef Martin Holmstrand sa i min intervju efteråt:
– Först tänkte jag att just den här tävlingen var lite för kort och platt för Bob, hans största styrka är att han är väldigt stark uppför, stakningsmässigt. Så jag tror inte att det är en nackdel när det kommer tävlingar som är mer kuperade senare under säsongen. Och längden tror jag inte spelar någon roll, snarare att Bob är bättre på långa distanser. Han åkte ju väldigt bra och blev nia på Nordenskiöldsloppet i våras, och det var 18 mil … Det är också glädjande att se att Bob fungerar så bra på hög höjd i dag, för även tävlingar som Kaiser Maximilian lauf och La diagonela går på höjd. Det blir tuffa tävlingar på hög höjd, och tål man inte det blir det svår att hävda sig i totalen.
Bob Impola kan med andra ord bli en sensation hela vintern – och alltihop direkt i SVT, alltså. Bara att boka ytterligare elva helger i tv-soffan, med andra ord.

I den totala bristen på annat att notera från konditionsidrottslänet och -världen den här lördagen noterar jag att Hälleforsbördiga Louise Wiker, som inte fick någon plats i svenska terräng-EM-laget trots både SM- och NM-guld i lag och SM-brons och NM-fjärdeplats individuellt, i stället åkt till England på semester och där i dag passade på att kuta ett parkrun, den där träningstävlingsserien som ska dra igång på allvar i Örebro i lördags. Wiker satte personligt parkrunrekord med 17.30 (över fem kilometer, alltså).

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *